Kanta-Häme

Ahonen irtisanoutuu, Janakkala ryhtyy etsimään uutta kunnanjohtajaa

Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen irtisanoutuu virastaan. Hän aikoo jättää irtisanomisilmoituksensa tällä viikolla.

– Ratkaisu oli erittäin kova ja vaikea, kovempi kuin etukäteen ajattelin, Ahonen sanoo.

Ahosella oli punnittavanaan kaksi vaihtoehtoa: kunnanjohtajan virka tai kaksivuotinen projektityö HHT-hankkeen johdossa. Hän valitsi HHT-hankkeen, jossa on kyse Helsingin-Hämeenlinna-Tampere-akselin kehittämisestä. Hanketta ryhtyy isännöimään Hämeenlinnan kaupunki.

Ei jatkoaikaa virkavapaudelle

Ahonen on ollut virkavapaalla HHT-hankkeen valmistelun takia huhtikuun alusta alkaen. Virkavapauden oli määrä loppua elokuun lopussa.

Ahosen tavoitteena oli saada kunnalta kahden vuoden jatko virkavapaudelleen, jotta hän olisi voinut hoitaa ensin hanketyön ja mahdollisesti palata sen jälkeen virkaansa. Kunnanhallitus päätti kuitenkin maanantaina, ettei se myönnä virkavapautta.

Janakkalan kunnalle Ahosen irtisanoutuminen tietää kiireellisiä ratkaisuja. Sen on löydettävä Ahoselle pian sijainen, ja lisäksi kunnanjohtajan virka on pantava hakuun.

Ahosella on kahden kuukauden irtisanomisaika, mutta hän aikoo hakea virkavapautta siksi ajaksi. Hän ei siis palaa enää lainkaan virkaansa, ja tämän takia sijainen tarvitaan pian.

Nykyinen sijainen on eläkkeellä oleva kunnanjohtaja Pekka Harju, mutta hän on sanonut, ettei aio jatkaa tehtävässä enää syyskuussa.

Ilmarinen toivoi Ahosen jatkavan

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) kertoo toivoneensa loppuun saakka, että Ahonen palaisi kunnanjohtajaksi syyskuussa.

– Vielä tänä aamuna sanoin Anna-Marille puhelimitse, että mieti, mieti, mieti! Ilmarinen sanoi tiistaina iltapäivällä.

Itse asiassa Ilmarinen oli iltapäivällä yllättynyt kuullessaan Hämeen Sanomilta, että Ahonen oli tehnyt jo ratkaisunsa.

Ilmarinen sanoo, että Ahonen on toiminut kunnanjohtajana hyvin. Erityisesti hän kehuu tämän alulle panemaa talouden tasapainottamisohjelmaa, josta valtuusto päätti kesäkuussa.

– Olisi ollut hyvä, jos hän olisi voinut toimia edelleen sen veturina.

Sijainen valittava pian

Kunnanhallitus kokoontuu ensi maanantaina ylimääräiseen kokoukseen miettimään johtajakysymystä.

– Ensimmäiseksi on päätettävä lyhytaikaisesta viransijaisesta, Ilmarinen sanoo. Hän uskoo, että sijainen otetaan omasta kunnasta.

– Muuhun ei ole nyt mahdollisuutta, koska monet asiat ovat nyt päällä.

Ilmarinen viittaa talouden tasapainottamiseen ja ensi vuoden budjetin valmisteluun.

Sijaisesta kunnanhallituksen olisi päätettävä jo ensi maanantaina, ja viranhaustakin aiotaan vähintään keskustella silloin.

– Hakuprosessissa mennee kaiken kaikkiaan kolme kuukautta. Uusi kunnanjohtaja voinee aloittaa aikaisintaan vuodenvaihteen jälkeen, Ilmarinen uskoo.

Edellisestä johtajavaalista kolme vuotta

Viimeksi Janakkala haki kunnanjohtajaa kolme vuotta sitten, kun Pekka Harju oli jäämässä eläkkeelle. Hakijoita oli tuolloin kaksikymmentä.

Kokoomuslainen Ahonen voitti vaalin, jossa ääniä sai myös Muuramen hallintojohtaja Sami Niemi. Kärkiehdokkaiden joukossa oli lisäksi Janakkalan nykyinen teknisen toimen ja maankäytön johtaja Juha Prittinen. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020