Kanta-Häme

Ahven nappasi valikoidusti pilkkiin

Ilmoilanselän jää Hauholla kuhisi lauantaina elämää, kun 1 750 osanottajaa kilpaili pilkkimisen Suomen mestaruuksista.

Viimaista ja harmaata säätä uhmasi muun muassa Ilomantsista asti tullut Anneli Muikku, 68.

– Ei olisi kannattanut tulla. Olen kiertänyt koko pohjukan, eikä ole yhtään edes nykäissyt. En tiedä, saapiko muut kalaa, mutta minä en.

Muikku kertoo narraavansa kalaa pilkillä kilpailumielessä joka viikonloppu ja joskus viikollakin. Harrastusta on takana jo lähes 30 vuotta.

– Tässä viehättää se, että saa olla ulkona ja liikkua. Ja onhan taustalla sekin, jos sattuis joskus onnistumaan, Muikku viittaa kalansaaliiseen.

Pilkin värillä on väliä

Muikkua parempi kalaonni oli käynyt keuruulaisella Mikko Kovasella, jolle oli hetki ennen kisan loppua kertynyt lähes kolme kiloa kilpailukalana olevia ahvenia lähtörannasta Lautsian lomakeskuksen vierestä.

Salaisuus piili oikeanvärisessä pilkissä.

– Väri ratkaisee aika paljon. Sellaisella jännänvihreällä nämä tuli puolessatoista tunnissa, Kovanen paljastaa.

Viitasaarelta kotoisin oleva Raimo Rossi onnistui pilkkimään vain kolme ahventa.

– Eihän tämä kovin hääville tunnu. Tämä oli talven huonoimpia lenkkejä, mies harmittelee.

– Varmaan 40 reikää kairasin, mutta ei sieltä tullut mitään. Ei olisi pitänyt mennä merta edemmäs kalaan, vaan jäädä tähän lähtörantaan, Rossi sanoo Kovasen kolmekiloista saalista haikeana katsellen.

Kalastus voittaa pleikkapelit

Punnituspaikalla hyvinkääläinen Mika Salo auttaa 9-vuotiasta poikaansa Topi Saloa saaliin nostelussa. Pikkuisia ahvenia on kertynyt sadan gramman edestä.

– Kalastusta olen harrastanut Topin ikäisestä lähtien, ja nyt Topi jatkaa perinnettä innokkaasti, Mika Salo kertoo.

Isä-poika-kaksikko kuuluu hämeenlinnalaiseen kalastusseuraan Kuhaveljiin sekä Hämeenlinnan seudun vetouistelijoihin. Viime vuonna he voittivat uistelusarjan, josta muistona on kiertopalkinto.

– On kivaa, kun saa kalastaa ja jännittää, tuleeko kalaa vai ei. Mieluummin kalastan kuin pelaan pleikkaa tai muita pelejä, reipas Topi Salo kertoo.

Jää kesti, maa suli

Eri puolilla Suomea kiertävä SM-pilkki piti järjestää Ilmoilanselällä jo viime talvena, mutta huonon jäätilanteen vuoksi kisa jouduttiin siirtämään Viitasaarelle.

Tänä vuonna kovaa jäätä oli noin 30 senttimetriä, mutta ongelmaksi meinasi koitua parkkipaikoiksi aiottujen peltojen sula maa.

– Onneksi autot saatiin aamulla parkkiin. Viime viikolla pellot eivät olisi kestäneet, kertoo kilpailun johtaja Juha Pölkki.

Kilpailun 1 750 osallistujasta noin 70 prosenttia oli miehiä ja loput naisia ja nuoria. Nuorten osuus oli 1–2 prosentin luokkaa.

Eniten kaloja sai miesten sarjassa Harri Nikula (3 409 g). Naisten paras oli Tuija Airaksinen (2 178 g). Miesten M55 sarjan voitti Pertti Järvinen Kuhaveljistä (3 151 g), ja naisten N55 sarjan voitti Aila Heiskanen Kuusamosta (2 500 g).

Kilpailun järjestämisestä vastasi Hämeen vapaa-ajankalastajapiiri jäsenseuroineen yhteistyössä Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic