Kanta-Häme

Ahvenistolla voi päästä ladulle jo viikonloppuna

Lumitykit laulavat nyt Ahveniston moottoriradalla. Jos kaikki menee hyvin, suksien päälle voi päästä jo ensi viikonloppuna.

Linnan Infran ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja ei uskalla luvata ladun aukeamista aivan varmaksi, koska pakkasta on vielä niin vähän. Tavoite on kuitenkin se, että latu saadaan auki viikonloppuna.

– Näillä pakkasilla Ahveniston radan lumettamiseen menee ainakin kolme vuorokautta. Jos pakkasta olisi 15–20 astetta, vuorokaudessa saataisiin lumetettua 1000 kuutiota lunta eli noin kilometri latua, Kuvaja sanoo.

Lammin Konnarin ladulla ei ole vielä aloitettu lumetusta, mutta Ahveniston lumettaminen alkoi jo sunnuntaina. Kuvaja ei muista edellistä kertaa, kun lumitykit olisi laitettu töihin näin aikaisin.

– Kolme edellistä talvea ovat olleet poikkeuksellisen huonoja, mutta nyt toiveet pitkästä talvesta saattavat toteutua. Sääennusteiden valossa tavoitteena on, että Ahveniston radalle päästäisiin levittämään lunta perjantaina.

Myös luistelukenttien jäädyttäminen on alkanut Hämeenlinnan seudulla sunnuntain ja maanantain aikana. Kuvaja ei osaa sanoa tarkkaa aikaa kenttien avautumiselle, koska maassa on vielä lämpöä.

– Sen näkee, miten paljon maa imee vettä. Myös lumisateet vaikuttavat. Lunta kaivataan laduille, mutta jäädyttämistä se haittaa.

Jäädytys on aloitettu kantakaupungissa ainakin Tuomelan, Ojoisten, Sairion ja Jukolan kentillä. Myös esimerkiksi Hauholla ja Iittalassa jäädytetään jo.

Laskettelukausi on myös alkamassa vauhdilla. Janakkalan Kalpalinnassa lumetus alkoi jo viime sunnuntaina.

Kalpalinnan rinteiden aukeamisajankohta on vielä avoinna, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Kalpala. Jos pakkastilanne jatkuu hyvänä, lunta voitaisiin teoriassa päästä levittämään rinteelle jo ensi viikon lopulla.

– Lopullinen päätös tehdään perjantaina tai lauantaina, kun sääennuste tarkentuu. Jos lumet levittää liian aikaisin, on riskinä, että kaikki menee. Tekisi mieli avata, mutta epäonnistumisia on nähty, Kalpala sanoo.

Tawast Alpine Racing Teamin puheenjohtaja Ville Välimaa kertoo, että tykkilumi tehdään aluksi kasoihin, koska niin se voi säilyä pitkänkin aikaa ennen levitystä. Seura on ollut mukana Kalpalinnan lumetuksen aloittamisessa talkoovoimin.

Nyt pakkasten saavuttua hiihtokeskuksissa on aloitettu lumettaminen eteläisintä Suomea myöten. Usean keskuksen on tarkoitus aloittaa laskettelukausi tulevana viikonloppuna. Esimerkiksi Pälkäneellä Sappee avaa neljä rinnettä jo tulevana lauantaina, kun lumettaminen aloitettiin viime viikolla torstain ja perjantain välisenä yönä.

Rukalla laskettiin jo 10. lokakuuta, koska viime talven lumia oli säilötty. Rinteitä on auki myös Talma Ski -hiihtokeskuksessa Sipoossa. Vihti Ski Center suunnittelee kahden rinteen avaamista tiistaiksi.

Ulkoliikuntapaikat ovat säiden armoilla. Linnan Infran ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja toivoo, että Helsingissä tupruttanut lumipyry ulottuisi Kanta-Hämeeseen asti loppuviikosta.

– Ainakin sääennusteet lupaavat hyvää ulkoliikkujille. Toivottavasti ei tule suojakeliä. Olen minä elänyt sellaisiakin talvia, että lumi pysyy 4–5 kuukautta putkeen.

Kuvaja on pettynyt siitä, että tänä vuonna Hämeensaaren kenttää ei jäädytetä. Urheilukentän tekonurmi siirrettiin viime viikolla Ojoisten kentälle, ja alueella ryhdytään tekemään pilaantuneen maan puhdistustöitä.

Kuvajan mukaan teknisesti Hämeensaaren luistelukäytölle olisi ollut mahdollisuus, ja jäädyttämiseen varauduttiin vielä viime viikolla ennen tietoa päätöksestä.

– Hämeensaari on keskellä kaupunkia ylivoimaisesti suosituin luistelukenttä, jolla moni pikkulapsi opettelee luistelemaan. Olen pettynyt, mutta sen kanssa on elettävä, Kuvaja sanoo.

Hänen mukaansa suunnitelmissa ei ainakaan vielä ole, että muita viime talvina jäädytettyjä kenttiä jätettäisiin jäädyttämättä tänä talvena. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic