Kanta-Häme

Ahvenistolle ensin uusi sairaala, sitten asuinalue noin tuhannelle asukkaalle

Ahvenistontielle tulee kahdet liikennevalot ja alikulku Jukolan puolelta suoraan sairaalan pääovelle.
Ahveniston sairaala-alueen kaavanmuutos kiinnosti Jukolan ja Rapamäen asukkaita.

Kun uuden Ahveniston sairaalan ja sen ympäristön ensimmäistä kaavakonseptia esiteltiin yleisölle ensimmäistä kestää maanantaina, kaikkein eniten kiinnostivat liikennekysymykset.

Liikenteestä onkin tehty jo erillinen selvitys. Sitowise oy:n asiantuntijan Tero Rahkosen mukaan Ahvenistontie kokee suuria muutoksia heti sairaalan rakentamisen alkuvaiheessa.

Vaikka liikennemäärät eivät ensivaiheessa merkittävästi kasvakaan, kadulle on tarkoitus rakentaa kaksi valo-ohjattua risteystä, toinen Liivuorentien ja Sairaalantien risteykseen ja toinen Aleksis Kiven tien ja Marssitien risteykseen. Lisäksi Jukolanraitti tavallaan jatkuu alikulkuna sairaalan pääsisäänkäynnin eteen.

Hämeenlinnan suunnittelujohtajan Niklas Lähteenmäen mukaan Ahvenistontien muutoksia suunnitellaan jo ensi vuonna. Ne on tarkoitus toteuttaa nopeasti.

Varsinaisen sairaalan rakentamisen pitäisi alkaa vuonna 2020. Nyt järjestetty yleisötilaisuus oli kaavoituksen lähtölaukaus. Virallisesti kaavaluonnosta ei ole vielä olemassa, mutta äskettäin valmistunut alueen konsepti linjaa kaavoitusta varsin pitkälle.

Sairaalaa valmistelevan allianssin kaavasuunnittelija, arkkitehti Katariina Rosengren painotti, että nykysuunnittelussa ympäröivä luonto pyritään ottamaan paremmin huomioon kuin edellistä sairaalaa tehtäessä 1970-luvulla.

Vanhasta sairaalasta puretaan aikanaan kaikki muut osat kuin 1930-luvulla valmistuneet. Vanhasta keuhkoparantolasta kaavaillaan jonkinlaista maamerkkiä sen pohjoispuolelle suunnitellulle asuinalueelle. Suunnittelijat ottavat mielellään vastaan ideoita talon tulevasta käytöstä.

Arkkitehti Katariina Rosengrenin mukaan myös tulevan asuinalueen suunnittelussa hyödynnytään Ahveniston luontoa ja vihreyttä.

Kaikkiaan kaava-alue noin 75 hehtaaria. Sen eteläosaan Ahvenistontien varteen tulee noin 90 000 neliön sairaala. Se on korkeimmillaan 8-kerroksinen. Samaan yhteyteen tulee noin 3 500 neliön päivittäistavarakauppa.

Lisäksi rakennuskompleksin länsipäähän suunnitellaan pysäköintilaitosta sairaalan ja kaupan asiakkaille, talon itäpäähän henkilökunnalle. Yhteensä paikkoja tulisi noin 1 250.

Kaavoituksen ensimmäinen vaihe käsittää sairaala-alueen. Toisessa vaiheessa on tarkoitus kaavoittaa nykyinen sairaala-alue ja Ahveniston entisen päiväkodin alue pääosin asumiselle.

– Ankkalammen tuntumaan rinteeseen pohditaan pientaloasumista, samoin alueen pohjoisosiin, jotka rajoittuvat Natura-alueeseen, Katariina Rosengren avasi suunnitelmia.

Keskiosaan kaavaillaan myös kerrostaloja. Kaikkiaan asuntoja voisi tulla noin 1 000 asukkaalle, mutta suhteellisen pitkällä aikavälillä vuoteen 2040 mennessä.

Kaavoituksen ykkösvaihe tulee luonnoksena nähtäville jo alkuvuodesta ja ehdotuksena loppuvuodesta 2019. Jos rakentamaan päästään 2020, valmista pitäisi olla 2024.

Parhaillaan kartoitetaan vanhan sairaala-alueen myyntiä. Se vaikuttaa kaavoituksen toisen vaiheen etenemiseen.

1930-luvun rakennusten lisäksi Ahvenistolla säilyy tietenkin ortodoksikirkko, hautausmaa ja punaisten joukkohauta. Selvityksiä on tehty niin pohjavedestä, hulevedestä, uhanalaisista luontotyypeistä, kasvilajeista, eläinlajeista kuin arkeologiastakin ja lisää on tulossa. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic