Kanta-Häme

Ahveniston koulu päätyi korjauslistalle

Hämeenlinnan kantakaupungin remontoitavien yläkoulujen lista pitenee jälleen. Ahveniston koululla teetetyt kuntotutkimukset ovat paljastaneet ongelmia, joihin pitää puuttua mahdollisimman nopeasti.

– Tulos ei ole katastrofi, mutta korjaustoimenpiteitä vaaditaan pikaisesti, sanoo Linnan Tilapalvelut -liikelaitoksen rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho.

Ahveniston päärakennuksen yläpohja ei tutkimustulosten perusteella ole sisätiloihin päin ilmatiivis, ja sen takia hengitysilmaan on saattanut päästä eristekuituja. Pölylaskeumanäytteet eivät kuitenkaan ole vielä valmistuneet, mutta niiden tuloksien pitäisi olla käytettävissä ensi viikolla.

Ikkunarakenteiden ja ulkoseinän vanhoissa pellavatilkkeissä on mikrobivaurioita, joista saattaa kulkeutua sisäilmaan mikrobeja. Luokkatilojen sisäilmanäytteet ovat kuitenkin olleet hyvin puhtaita.

Tutkimuksissa todettiin myös, että Ahveniston päärakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä oli erittäin likainen ja puutteellisesti huollettu. Tähän on jo puututtu eli järjestelmä puhdistettiin ja huollettiin helmi-maaliskuun vaihteessa.

Metsäalhon mukaan myös osa muista töistä päästään todennäköisesti aloittamaan jo kevään aikana ennen kesälomaa.

– Ikkunoiden tilkkeet pystytään vaihtamaan ulkokautta niin, ettei häiritä eikä sotketa sisätiloja. Siitä varmaankin aloitetaan, hän sanoo.

Yläpohjan eli kattorakenteiden uusiminen on huomattavasti suuritöisempi korjaus, ja se täytyy suunnitella ja aikatauluttaa huolella.

– Käytännössä katto täytyy avata, jotta yläpohja saadaan tiivistettyä ja tilanne korjattua. Tavoitteena on tehdä sekin remontti niin, että koulutyö voi kuitenkin jatkua Ahvenistolla samaan aikaan.

Kartoituksessa tutkittiin myös E-rakennusta, jossa sijaitsevat kotitalouden, biologian ja maantiedon luokat. Myös siellä havaittiin rakenteiden tuulettumis- ja ilmavuoto-ongelmia.

Kuntotutkimukset on tehnyt WSP Finland Oy ja ne on teettänyt Linnan Tilapalvelut.

Ahveniston koulua remontoitiin vuosina 2007 ja 2008, ja sitä on pidetty hyväkuntoisena. Koulun sisäilmaa alettiin kuitenkin tutkia aiemmin tehtyjen riskiarvioiden ja henkilökunnan oireiden perusteella.

– Ahvenistohan on sisätiloiltaan hienon näköinen, ja remontti on tehty hyvin. Mutta sen yhteydessä ei kajottu yläpohjaan ollenkaan, vaan uusittiin tekniikka ja sisäpinnat. Nyt sitten katto on pakko korjata.

Kaupungin sisäilmatyöryhmä käsittelee Ahveniston koulun tutkimustuloksia ensi tiistaina. keskiviikkona 15.4. järjestetään tiedotustilaisuudet koulun henkilöstölle kello 14.45 ja oppilaiden vanhemmille kello 18. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic