fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Ahveniston maauimalan kuntotutkimus alkaa ensi viikolla: Altaan pohjaan porataan reikiä

Kiinteistöpäällikkö ei usko, että allasta voi ensi kesänä täyttää edes lyhyeksi ajaksi kilpailuja varten.
Noin seitsemän vuotta sitten remontoitua allasta tuskin voi käyttää lainkaan ensi kesänä. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Noin seitsemän vuotta sitten remontoitua allasta tuskin voi käyttää lainkaan ensi kesänä. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Miljoonaremontin tarpeessa olevan Ahveniston maauimalan rakenteissa paljastunut vuoto on niin suuri, että allasta tuskin voi käyttää lainkaan ensi kesänä.

Näin arvioi kaupungin tilapalveluiden kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto.

– Varsinaiset kuntotutkimukset alkavat ensi viikolla, mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä allas joudutaan pitämään koko kesän suljettuna.

Tämä tarkoittaisi sitä, että heinäkuussa järjestettävän nykyaikaisen 5-ottelun Pohjoismaiden mestaruuskisojen ja mastersien MM-kisojen uimisiakaan ei altaassa voisi tehdä. Ylämurto sanoo, että allasta tuskin voi täyttää edes lyhyeksi aikaa.

– Todennäköisesti uimatapahtumat joudutaan siirtämään uimahalliin.

Altaan vaatiman remontin aikataulu on auki. Korjauksiin kaavailtu kolmen miljoonan euron varaus poistettiin kaupunginhallituksen budjettiesityksestä tällä viikolla.

 

Kuntotutkimuksessa allasrakenteisiin tehdään silmämääräinen vauriokartoitus ja betonirakenteista porataan näytekappaleet, joita analysoidaan laboratoriossa. Näytteenottoreiät tulpataan, mutta ne paikataan pysyvästi vasta laajemmassa korjauksessa.

Ylämurto sanoo, että hänen käsittääkseen altaan korjauksessa seitsemän vuotta sitten ei ole tapahtunut varsinaista rakennusvirhettä, vaan korjaus ei vain ollut riittävän perusteellinen.

– Tuolloinen korjaus keskittyi lähinnä vedenkäsittelylaitteistoon ja rakenteiden paikkaukseen.

 

Maauimalan päivittäisistä toiminnoista vastaa TG Ahvenisto oy, jolla on sopimus maauimalan lipunmyynnistä, rannan ja altaan uimavalvonnasta ja kahvilatoiminnoista vuoden 2024 loppuun asti. Yritys pitää alueella myös kiipeilypuistoa.

Toimitusjohtaja Jari Roive sanoo, että altaan lipunmyynnin osuus on noin viidennes yrityksen kokonaisliikevaihdosta.

– Maauimalan sulkeutuminen vaikuttaa varmasti myös laajemmin Ahveniston asiakasmääriin ja tätä kautta siihen, miten paljon palkkaamme kesällä työntekijöitä. Voimme vain toivoa, että allas kunnostetaan mahdollisimman pian.

Kaupunki ja TG Ahvenisto oy neuvottelevat siitä, pitääkö kaupungin korvata menetettävät lipputulot operaattorille. Tämä riippuu sopimuspykälien tulkinnasta. HäSa

Menot