Kanta-Häme

Ahveniston mäki kuntalla kuntoon

Ahveniston maauimalan kupeessa olevaan mäkeen on ilmestynyt metsänpohjamatto puolukan- ja mustikanvarpuineen. Vielä hetki sitten paikalla oli vain revitty sorarinne, mutta nyt tilalla on Kajaanista tuotu kunttasiirre.

Kuntansiirto on viime vuosina yleistynyt, etenkin Etelä-Suomessa yhä useampi haluaa pihalleen helppohoitoisen kunttasiirteen.

– Kainuulaisethan pitää etelänihmisiä ihan hölmöinä, kun maksamme tästä, Kimmo Viitaniemi Maisematawastista sanoo.

Kunttasiirteet maksavat noin 20 euroa neliöltä.

Metsästä rullina luontoon

Kunttasiirteiden suosio on kasvanut, koska se on helppohoitoinen ja ekologinen. Näin arvelee kunttasiirteitä Kajaanista ympäri Suomea toimittava Jouko Piirainen Piiraisen Viherpalvelusta.

Kuntansiirrossa noin kymmenen senttiä paksu pala maata käytännössä vain siirretään toiseen paikkaan. Kunttapalat otetaan metsistä ennen hakkuita ja tuodaan uuteen paikkaan rullina.

– Tavallaan pelastamme kuntan metsästä jatkamaan elämää pihoille. Hakkuulle menevä alue kuitenkin myllätään, Piirainen sanoo.

Ympäristöystävällisiä kunttasiirroista tekee myös se, ettei niiden kasvattamiseen ole tarvinnut energiaa tai polttoaineita.

Mullassa ei menestystä

Ahvenistolle on tuotu kunttasiirteitä reilu tuhat neliömetriä. Se on tiedettävästi Hämeenlinnan seudun suurin yksittäinen paikka, johon on tuotu kunttasiirteitä.

Tyypillisesti kunttaa siirretään pieninä paloina omakotitalon pihoja piristämään. Kesän aikana Hämeenlinnaan siirteitä tuodaan noin kymmeneen eri kohteeseen.

Kuntta menestyy lähes missä tahansa, parhaiten kuitenkin varjoisassa paikassa.

– Kuntta vaatii kasvualustaksi ohutta hiekkamaata. Mullassa kuntta ei menesty, Viitaniemi sanoo.

Ensimmäisenä kesänä kunttasiirteitä täytyy kastella lähes päivittäin, mutta sen jälkeen kunttamaata ei tarvitse juuri hoitaa.

– Pihalla se kestää lähes loputtomiin. Riittää, kun marjat poimii syksyllä, Piirainen tiivistää. (HäSa)