Kanta-Häme

Ahveniston moottoriradalle tulossa lisää meluesteitä

Tykkilumi on tuttu juttu Ahveniston moottoriradan ladulla. Ensi talvena sitä tykitetään erikseen kesän yli säilöttäväksi.

Ahveniston moottoriradalle ehdotetaan rakennettavaksi uusia maavalleja meluhaittojen hillitsemiseksi. Lisäksi radan pohjoispäähän sekä harjun korkeimmalle kohdalle on tulossa satoja metrejä betonisia äänieristeitä ja betonikaidetta, jolla melun kantautumista kaupungin suuntaan voitaisiin estää.

Ehdotukset sisältyvät Ahveniston moottoriradan ympäristölupaan, jota on tarkennettu Vaasan hallinto-oikeuden viimevuotisen päätöksen mukaisesti.

Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta käsittelee lupa-asiaa keskiviikkona.

Betoniesteitä …maavallin päälle

Moottoriradan ympäristölupaa tarkistettiin jo vuonna 2009, mutta siitä tehtiin useita valituksia.

Vaasan hallinto-oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä edellytettiin lisää selvityksiä muun muassa melunsuojauksesta, pohjaveden pilaantumisriskeistä sekä hulevesien johtamisesta pohjavesialueen ulkopuolelle.

Ympäristötarkastaja Hannu Lukkarisen mukaan yksi lisäsuojausta kaipaavista kohteista on ns. Tarun mutka, josta johtaa sola Kahtoilammen suuntaan.

– Siinä on jo maavalli, mutta sen keskellä on sola, josta ääni suorastaan hulahtaa läpi, Lukkarinen kertoo.

Solaa ei ole tarkoitus täyttää läpipääsemättömäksi, vaan siihen rakennetaan eräänlainen sikaani, josta voi kulkea läpi.

Myös koko radan pohjoispuoli on jo suojattu maavalleilla. Nyt valleja on tarkoitus korottaa esimerkiksi betoniesteillä tai jostakin muusta materiaalista tehtävällä meluseinällä.

– Maavallia ei voi korottaa määräänsä enempää, ettei turvallisuus kärsi, Lukkarinen sanoo.

Viimeisenä rakennettaisiin kaiteita varikkoalueen kohdalle sekä radan korkeimmalle kohdalle muun muassa ylikulkusillan tuntumaan.

Lenkkeilijöille …iltarauhaa

Uuden ympäristöluvan mukaan radan käyttöaikaa on lyhennetty päättymään illalla jo kello 18. Näin moottorimelu ei häiritsisi Ahveniston iltalenkkeilijöitä.

– Käytännössä yrittäjä on soveltanut tätä ohjetta jo pari vuotta, mutta nyt se on kirjattu myös lupaehtoihin, Hannu Lukkarinen sanoo. Vanhoissa lupaehdoissa käyttöaika jatkui illalla 20:een.

Entä kuinka paljon uudet maapenkereet ja meluseinät muuttavat moottoriradan ulkonäköä? Häviääkö esimerkiksi talven hiihtoladuilta nyt viimeinenkin vilahdus sinisestä taivaasta ja metsästä?

Ympäristötarkastaja Hannu Lukkarinen ei usko, että esteillä on juurikaan vaikutusta ulkonäköön.

– Ja jos sinne rakennetaan meluseinää, niin tuleehan siitä lisätilaa vaikka mainoksille. Tuollaiseen paikkaan nekin sopivat, hän pohtii. (HäSa)

SUOMEKSI: Sikaani = autourheilussa hidastusmutka.