Kanta-Häme

Ahveniston päiväkoti muuttaa pois

Sisäilmaongelmista kärsinyt Ahveniston päiväkoti muuttaa marras- joulukuussa taannoin vanhainkotina toimineeseen Kanta-Voutilaan.

Ahveniston päiväkoti on 85 lapsen vuorohoitopäiväkoti, jossa työskentelee viitisentoista aikuista.

Marssitien alkupäässä sijaitsevan matalan rakennuksen tarina on sama kuin niin monen muunkin puoli vuosisataa vanhan päiväkodin. Siinä on ns. valesokkeli eli seinät on rakennettu lähtemään maanpinnan alapuolelta.

– Pöpöjä pääsee sisäilmaan muun muassa alaohjauspuista. Seinien ja lattioiden sekä seinien ja ikkunoiden liitokset eivät ole tiiviitä, sanoo Linnan tilapalvelut oy:n toimitusjohtaja Raili Salminen.

Palvelusuunnittelija Matti Putkosen mukaan kosteusvaurioista eivät ole niinkään kärsineet lapset, jotka viettävät päiväkodissa suhteellisen lyhyitä aikoja, vaan henkilökunta.

– Oireet ovat olleet tyypillisiä, äänen menettämistä, puistatuksen tunteita, pään kipeytymistä. Mutta jos taloa verrataan moneen muuhun kohteeseen, ei oireilua ole ollut niin paljon, Putkonen luonnehtii.

Ahveniston päiväkodin sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa vuosia. Olosuhteita on yritetty parantaa mm. vaihtamalla ilmanvaihtojärjestelmän suodattimia. Tällä hetkellä kaikissa tiloissa on ilmanpuhdistimia.

Ilmavuotojen tiivistämistä kokeiltiin ulkopäin koeseinällä.

– Jotta rakennus olisi ollut käytössä vielä muutaman vuoden, olisi korjaustöiden kustannusvaikutus ollut 200 000 euroa, kertoo tilaajajohtaja Markku Rimpelä.

Kaurialan yläasteen tontille on suunnitteilla seitsemän miljoonan euron uudisrakennus, jonne näillä näkymin ovat muuttamassa Ahveniston päiväkodin lisäksi ainakin Kutalan, Kaurialan ja Torikadun päiväkodit sekä osa Kaivokadun päivähoitoyksiköistä.

Uusi päiväkoti, jota on kutsuttu myös Kaurialan lastentaloksi, valmistuu kolmesta neljään vuoden kuluttua.

Kanta-Voutila on ollut tyhjillään noin vuoden päivät, kun Perhekeskuksen palvelut muuttuivat ostopalveluiksi. Kesällä kaupunki varmistaa, että tilat ovat turvalliset päiväkotitoimintaan, ja tekee syksyn aikana mahdollisia korjaustöitä.

– Kanta-Voutilasta on jo kokemusta päivähoitotoiminnassa, kun Nummen päiväkoti joutui aikanaan väistämään sinne. Heillä homma sujui siellä vallan mallikkaasti, sanoo Putkonen.

Seuraako Ahveniston päiväkoti Nummen ja Jukolankin esimerkkiä aina rakennuksen purkamiseen asti?

– Jos on katsottu, että sitä ei kannata peruskorjata, niin ei sille kauheasti tulevaisuudessa käyttöä ole, vastaa Putkonen.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee Ahveniston päiväkodin toiminnan siirtämistä Kanta-Voutilaan tämänpäiväisessä kokouksessaan. HÄSA