Kanta-Häme

Ahveniston sairaalan allianssi joutuu vaihtamaan vetäjää – Assin kustannuksia on puristettava alas

Ahvenistolle suunnitellaan uutta Assi-sairaalaa niin sanotulla allianssimallilla. Malli ei ole toiminut toivotulla tavalla, ja nyt allianssia organisoidaan uusiksi. Havainnekuva: Ahveniston sairaala -allianssi

Uutta Kanta-Hämeen keskussairaalaa valmistelevan Ahveniston sairaala -allianssin projektipäällikkö vaihdetaan.

Hanketta kehittämisvaiheen ajan vetänyt Jari Törnqvist jättää tehtävänsä, ja allianssin sisältä rekrytoidaan uusi projektipäällikkö. Tarkoitus on, että valittava henkilö aloittaa tehtävässä tammikuun alussa.

Toimintamallin kehittämistä varten perustetaan välittömästi muutosryhmä, jota johtaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen.

Ryhmä laatii suunnitelman, joka esitellään allianssihankkeen johtoryhmälle tammikuun lopulla 2020. Muutosryhmän tehtävänä on uudistaa hanketta siten, että tulevan sairaalan hoitotiloja ja -tarjontaa ei supisteta, mutta hanke pääsee tavoitebudjettiinsa.

Kaikki organisaatiomuutokset on tarkoitus hoitaa ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

Kustannuksia on kurottavana kymmeniä miljoonia

Sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta tiistaiaamuna.

Tiedotteen mukaan muutosten tavoitteena on saada Assi-sairaalan ”suunniteltu konsepti sellaiseksi, että se täyttää toiminnalliset tavoitteensa ja pysyy asetetussa kustannusraamissa”.

Hämeen Sanomat kertoi viime viikolla, että loppukeväällä tavoitteeksi otettuun, aiemmasta jo karsittuun 320 miljoonan euron kustannusarvioon verrattuna sairaalahankkeen kustannuksissa on taas kurottavaa noin 30–40 miljoonaa euroa.

Allianssihankkeen johtoryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta sanoi tuolloin haastattelussa, ettei allianssin ”systemaattinen työskentely ole parhaalla tavalla onnistunut niin, että olisi pystytty ottamaan riittävästi huomioon sairaanhoitopiirin toiminnalliset tavoitteet ja kustannusarvio”.

”Vastuu on kaikilla osapuolilla”

Tiedotteessa Seppo Ranta sanoo, että ”vastuu allianssin saamisesta oikealle polulle on kaikilla osapuolilla, ei yksittäisellä taholla tai henkilöllä”.

– Meillä on vielä mahdollisuus tehdä hankkeen johtamisessa rytminvaihdos, jotta Assi-hankkeessa saavutetaan tavoiteltu lisäarvo ja päästään tavoitebudjettiin kevääseen 2020 mennessä.

Ahveniston sairaala -allianssissa ovat mukana sairaanhoitopiirin lisäksi Skanska, Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston työyhteenliittymä Integrated.

Allianssimallia on käytetty Suomessakin infra- ja sairaalahankkeissa. Allianssissa kumppanit vastaavat projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä ja muodostavat yhteisen organisaation, jossa onnistumiset ja riskit jaetaan.

Päätös rakentamisesta tehtäneen kesäkuussa

Tiedotteessa vakuutetaan allianssikumppaneiden olevan sitoutuneita siihen, että tavoitteet saavutetaan hyvällä yhteistyöllä ja että Assin rakentaminen on mahdollista aloittaa suunnitellussa aikataulussa.

Tarkoituksena on edelleen, että sairaanhoitopiirin valtuusto voi päättää kesäkuussa 2020 rakentamisen aloittamisesta.

Lue myös: Ahveniston uuden sairaalan kustannukset lähtivät taas laukalle – Tilaaja suitsii suunnittelijoita (20.11.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic