Kanta-Häme

Ahveniston uuden sairaalan kaavaluonnos tulee nähtäville – Sairaalanmäen kaava tehdään Assin jälkeen

Tältä uusi sairaala voisi näyttää. Sinne ja samalle tontille on tulossa myös yksityisiä palveluita, kuten kauppa.

Uuden Ahveniston sairaalan eli Assin edellyttämä kaavamuutos etenee aiemmin suunnitellussa aikataulussa, vaikka sote- ja maakuntauudistus karahtivatkin karille viime viikon lopulla.

Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta käsittelee asemakaavan muutosta kokouksessaan tänään tiistaina. Kaavalla valmistaudutaan uuden sairaalan rakentamiseen sairaalanmäen alle Ahvenistontien varteen.

Kauran on määrä asettaa kaava-aineisto nähtäville luonnosvaiheen kuulemista varten.

Tavoitteena toimivat liikennejärjestelyt

Alustavat suunnitelmat valmistuivat viime vuoden loppupuolella, ja niitä esiteltiin myös yleisötilaisuudessa marraskuussa. Niihin verrattuna kaavaluonnoksessa on vain pieniä muutoksia ja tarkennuksia.

– Alueen liikennejärjestelyt ovat iso osa suunnittelua, ja ne on mietittävä huolella. Tavoitteena on saada toimivat liikennejärjestelyt koko matkalle mäen päältä nykyisestä hautausmaan liittymästä Aleksis Kiven kadun risteykseen saakka, sanoo asemakaava-arkkitehti Jari Mettälä.

Uusi yhteys Ahvenistontieltä

Sairaalaa varten rakennetaan uusi yhteys Ahvenistontieltä suurin piistein nykyisen Liivuorentien risteyksen kohdalle. Samalla tosin Liivuorentien alkupään linjaus muuttuu hieman.

Kaavaluonnoksessa sairaalarakennus on kaikkiaan lähes 100 000 kerrosneliömetrin suuruinen. Varsinaisen sairaalan lisäksi samaan yhteyteen on suunniteltu tiloja päivittäistavarakaupalle sekä pysäköinnille ja Hämeenlinnan läntiselle pelastusyksikölle.

Tarkempi kaavatyö alkaa syksyllä

Uuden ja nykyisen sairaalan kaavatyö etenee porrastetusti siten, että uuden sairaalan kaavamuutos on tarkoitus saada hyväksyttyä ensimmäisenä, tavoiteaikataulun mukaan ensi syksynä.

Sen jälkeen siirrytään sairaalanmäen eli nykyisen sairaala-alueen suunnitteluun. Sairaalanmäestä on laadittu kaavarunko, ja tarkempi kaavatyö aloitetaan syksyllä.

– Alue tulee asuinkäyttöön. Alhaalta Ahvenistontieltä nousee polvitteleva kokoojakatu mäelle ja sieltä 90 asteen mutkan kautta alas Marssitielle, kuten nykyäänkin. Kadun varteen kaavaillaan kerrostalorakentamista ja kauemmas omakotitaloja. Alas lammen tuntumaan voisi tulla rivitalojakin, Mettälä kertoo.

Sairaalan rakennuksista on tarkoitus purkaa kaikki muut paitsi 1930-luvulla rakennettu keuhkotautiparantola ja saman aikakauden asuin- ja asuntolarakennukset. HÄSA

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic