Kanta-Häme

Ahvenistonjärvessä elää jokirapuja

Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen Karri Jutila teki yllättävän löydön, kun hän kiersi Ahvenistonjärveä snorklaamalla.

Saunan edustalta löytyi nimittäin jokirapuja.

– Olen varmaan viitisenkymmentä järveä snorklannut Kanta-Hämeessä tässä kymmenen vuoden aikana. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa tuli jokirapua vastaan, Jutila kertoo.

Jokirapu kuoli valtaosassa Suomen järvistä rapuruton seurauksena, ja täpläravut istutettiin niiden tilalle. Ahvenistonjärvessä on kuitenkin säilynyt pieni kanta, koska järvi on muun Ahvenistonharjun kanssa rauhoitettu.

Tieto esiteltiin Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen uuden luontojulkaisun esittelytilaisuudessa. Julkaisun artikkelit keskittyvät Ahvenistonharjuun, koska Ahveniston luonnonsuojelualue täytti viime vuonna 50 vuotta.

Artikkelit perustuvat paikallisten luontoyhdistysten aktiivien tekemiin luontotutkimuksiin.

– Harrastajien keräämällä tiedolla on hyötyä myös Hämeenlinnan kaupungille, ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo.

Hämeenkylmänkukka ei kuki

Kanta-Hämeen maakuntakasvina tunnettu hämeenkylmänkukka on vain yksi Ahvenistonharjun ja Vuorenharjun uhanalaisista erikoisuuksista.

Viime vuonna alueelta tavattiin 62 hämeenkylmänkukkayksilöä, mutta näistä vain seitsemän kukki. Vuonna 2001 kukkivia yksilöitä oli yli 80.

Harvinaisen kasvin takia Ahveniston alue on mukana Metsähallituksen Paahde-Life-hankkeessa, joka alkoi viime elokuussa.

Hankkeessa raivataan paahteisia alueita kaadoin ja valvotuin poltoin, jotta paahteessa viihtyvät uhanalaiset kasvit saisivat nykyistä paremman elinympäristön.

Ahvenistonharju on otettu mukaan varta vasten hämeenkylmänkukan takia. Heli Jutilan mukaan kaupunkilaiset kunnioittavat nykyisin lajin poimimiskieltoa, ja sitä jopa valvotaan.

– Viime keväänä minulle soitettiin, että pitää tehdä rikosilmoitus, kun yksi kukka on viety. Tarkistimme paikan, ja kukka kyllä löytyi, mutta se ei kukkinut. Kukinta on todella heikkoa, Jutila sanoo.

Ihmiset kunnioittavat

Ahvenistonharjun teemanumeron kirjoittajien mukaan kaupunkilaiset kunnioittavat alueen rauhoitussääntöjä melko hyvin.

Pohdintaa suojelijoiden keskuudessa aiheuttaa kuitenkin se, miten alueelle nouseva ulkoilupuisto vaikuttaa luonnonsuojeluun.

Kirjoittajien mielestä Ahveniston seutu on kuitenkin ainutlaatuinen luontokokonaisuus erityisesti keskeisen sijaintinsa ansiosta.

– Luonnollekin pitää jättää Ahvenistolla tilaa, Ahveniston sienilajeista artikkelin kirjoittanut Mauri Lahti toteaa. (HäSa)