Kanta-Häme

Ahvenjärvi silottelee KD:n puheenjohtajakohua

Kristillisdemokraattien ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi silottelee puolueen

nettisivulla puolueen puheenjohtajan Päivi Räsäsen vaihtamishankkeista noussutta kohua.

Ahvenjärvi kirjoittaa, että perinteisessä mediassa ja sosiaalisessa mediassa on luotu sellaista kuvaa, että puolueessa on laajaa tyytymättömyyttä Räsästä kohtaan.

– Tämä tulkinta on väärä. Taustalla on ennen kaikkea valmistautuminen tuleviin eduskuntavaaleihin, ja pohdinta puolueen ilmeen uudistamisesta puheenjohtajan vaihtamisen kautta. Pohdintaa vauhditti Sari Essayahin saama äänivyöry EU-vaaleissa, Ahvenjärvi kirjoittaa.

Ahvenjärvi itse ilmoittautui tiistaina Helsingin Sanomissa puheenjohtajaehdokkaaksi. Jutussa hän kertoi, että paine kentällä on ollut melkoinen.

Kristillisdemokraatit ovat pitämässä ylimääräistä puoluekokousta muuttaakseen sääntöjään siten, että varsinainen puoluekokous voidaan pitää ensi vuonna jo vaikka tammikuussa. Nykyiset säännöt määräävät puoluekokouksen pidettäväksi touko-elokuun aikana.

Pohdintaa vaalien jälkeisestä ajasta

Ahvenjärven mukaan sääntömääräisen puoluekokouksen ajankohtaa on syytä pohtia erityisesti siksi, että puheenjohtajan vaihdos ensi vuoden puoluekokouksessa on vähintäänkin mahdollinen, ellei jopa todennäköinen. Jos puolue on mukana hallitusneuvotteluissa ja pääsee hallitukseen, vanha puheenjohtaja aloittaisi ministerinä.

– Olisi täysin nurinkurista ja valtakunnan asioiden hoitamisen kannalta jopa vastuutonta tehdä puolueen puheenjohtajan/ministerin vaihdos pari kuukautta vaalien jälkeen, kuten nykykäytännön mukaan tapahtuisi, Ahvenjärvi järkeilee.

Maanantai-iltana puolueen kolmas varapuheenjohtaja Laura Peuhkuri ei silotellut tilannetta, vaan antoi Räsäsen silmille täysilaidallisen. Peuhkuri kertoi, että jo ennen viime kesän puoluekokousta keskusteltiin Räsäsen vaihtamisesta, mutta sopivaa seuraajaa ei löytynyt, ja tämä sai jatkaa.

– Mandaattihan ei ole vahva, kun toinen ehdokas ei ollut uskottava vastaehdokas kuitenkaan, Peuhkuri viittasi sotkamolaisen Markku Vihannon asettumiseen tuolloin vastaehdokkaaksi.

Yhtenä puheenjohtajaehdokkaana mainittu Essayah ei ole vielä vastannut pyyntöihin myöntävästi. (STT)