Kanta-Häme

Aidan takana vaanii susihukka

Susia saa metsästää jatkossa aiempaa vähemmän, mikäli lausuntokierroksella oleva maa- ja metsätalousministeriön ajama asetus menee läpi eduskunnassa.

Suurin sallittu kokonaisverotusmäärä on 40 sutta vuodessa. Kiintiö olisi voimassa kaksi metsästysvuotta ja olisi molempina vuosina sama.

Viime vuonna saaliskiintiö oli 46 sutta. Kaiken kaikkiaan kuolema korjasi kuitenkin 78 susihukkaa eli 36 enemmän kuin vuotta aiemmin. Poliisin antamalla luvalla kaadettiin 15.

Luonnonvarakeskus Luke ilmoitti lokakuun väliarviossaan, että Suomessa on 23–28 susilaumaa. Viime helmikuussa niitä arvioitiin olleen 37–39.

WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen on antanut kritiikkiä kuolleiden susien määrästä, jonka hän arvioi olleen 25 prosenttia Suomen susikannasta.

Neuvotteleva virkamies Sami Niemi kertoo, että saaliskiintiötä myönnettäessä ei aiemmin osattu ennakoida, miten paljon susia sen lisäksi kuolee muista syistä.

– Ennen metsästystä susia oli arviolta 275–300. On arvioitu, että susikanta kestää 30 prosentin verotuksen. Lisäksi susilla on nyt ollut lisääntymiskausi takana. Kanta on dynaaminen.

Uudessa asetuksessa otetaan huomioon kaikki tietoon tullut kuolleisuus.

– Jos auton alle jää 30 sutta, se on pois kaadettavien määrästä, Niemi sanoo.

Ministeriö ehdottaa, että alfayksilöiden pyytäminen kaventaisi Suomen riistakeskuksen mahdollisuutta myöntää kiintiössä jäljellä olevia poikkeuslupia.

Rengossa hätisteltiin viime sunnuntaina 9 suden laumaa karkotuspanoksilla.

– Käytännössä susia saa karkottaa vain ydintaajamista poliisin luvalla, Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala tarkentaa.

Karkotuspanos on ilotulitusraketin kaltainen, se paukahtaa ilmassa.

Pauke ei näytä susia kovin paljon hetkauttavan.

– Sudet pikemminkin jolkottelivat muualle.

Saman susilauman on arvioitu liikkuneen myös Janakkalan Viralassa ja Hattulan Sattulassa.

Erityisesti havaintoja on tehty isoilla peltoaukeilla, joissa sudet ovat olleet ravinnon perässä.

Myös Hämeenlinnan kaupungin lähistöltä on tullut susihavaintoja.

– Susi voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä. Kaupungista ei sudelle ravintoa löydy, joten ei kaupunkilaisten tarvitse olla huolissaan, komisario Rauno Piispa muistuttaa.

Suden suojelemasta luontodirektiivistä voidaan poiketa vain tietyin edellytyksin.

– Ensin koitetaan muita konsteja, kuten Rengossa. Kaatolupa voidaan myöntää taloudellisista tai sosiaalisista syistä. Poikkeaminen ei saa kuitenkaan heikentää kantaa, Niemi kertoo.

Lähtökohtaisesti sutta ei jatkossa saa kaataa vahinkojen vähentämiseksi.

Piispan mukaan lupa voi irrota, jos jokin susi vierailee jatkuvasti pihoissa.

– Silloin kyse on yksilöstä, joka ei pelkää ihmistä.

Yksittäisen suden kohdatessa ei kannata perääntyä.

– Jos ihminen perääntyy, saattaa susi tulla uteliaisuuttaan perässä tai jopa yrittää ottaa tilanteen haltuun. Kannattaa pitää meteliä ja yrittää hätistää sutta pois. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic