fbpx
Kanta-Häme

Äidin iltatähti ja äijärokin legenda

Kaikki suomalaiset tietävät, että Pate Mustajärvi on Popedan keulakuva ja suomirockin perusjätkä, jolla on pahan pojan menneisyys. Vain harva tuntee Pauli Mustajärven, uimahallin saunottajan kuopuksen, joka muistelee äitiään lämmöllä.

Pauli Antero Mustajärven, 60, tunnistavat kaikki. Siksi kaikki myös kuvittelevat tuntevansa hänet. Se on harhaluulo.

Mustajärvi on aina varjellut yksityiselämäänsä julkisuudelta. Siitä tiedetään oikeastaan vain perusasiat. On avovaimo, koti Ikurissa Tampereella ja mökki Mustajärvellä, Parkanon Kuivasjärvellä.

Mökki on tunnettu siitä, ettei sinne ole sivullisilla asiaa. Kerran kohulehti oli aikeissa lähestyä tonttia ilmatilasta, lentokoneella.

– Sanoin, että siitä vain – mutta muistakaa, että harrastamme ampumista. Vitsi se oli, mutta ei sitä konetta sitten näkynyt, Mustajärvi hymähtää.

Mustajärvi nojailee tamperelaisen hotellin sohvatyynyihin näyttäen hetken siltä, että loikoilisi mieluummin kotisohvallaan.

Miksi Mustajärvi on niin itsepintaisesti varonut paljastamasta mitään kotielämästään? Miksi lapset kuitataan hänen avopuolisonsa, tiedottaja Tina Finnin kirjoittamassa Pate Ikurista – kirjassa (Docendo, 2016) sivulauseella?

– Ystäväni Lindholmin Dave sanoi kerran, että hänellä on lapsia ja lapsenlapsia. Se oli hyvin sanottu. Minulla on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Piste, Mustajärvi sanoo ja napauttaa suunsa kiinni.

Nuorena Mustajärvi teki sen virheen, että laverteli perheestään.

– Se ei ollut hyvä juttu, joten tein vaikenemispäätöksen. Siitä asti se on ollut näin, ja näin se pysyy.

Mikään ei silti estä tekemästä Mustajärven persoonasta johtopäätöksiä.

Suomirockin perusjätkän piilominässä on yllättävää kiltteyttä, ehkä herkkyyttäkin. Mökillään mies harrastaa mustaruutiampumista, mutta ei ole koskaan tappanut eläintä. Eikä aio tappaakaan.

– Kerran sanoin Remu Aaltoselle, että mua taidettiin vähän kusettaa. Aaltonen sanoi, että joo, koska sä oot liian kiltti. Omasta mielestäni olen hölmö, Mustajärvi nauraa.

Ihan hiljattain Mustajärvi huomasi liikuttuvansa sattumalta kohtaamastaan vanhuksesta.

– Kumarainen vanha rouva katsoi ylöspäin ja sanoi: onko se meijän Pate? Siitä tuli sykähdyttävä, hieno fiilis.

Kotikaupungissaan suomirockin ikoni saa kulkea ihan rauhassa. Vain silloin tällöin selän takaa kantautuu kuiskaus: kato, Pate.

Kotikaupunginosassaan, rintamamiesten sotien jälkeen rakentamassa Ikurissa, Mustajärvi on niin tuttu näky, etteivät päät pahemmin käänny. Hän saa elää rouvansa kanssa melkein tavallista elämää.

Pariskunta asuu Mustajärven lapsuuden kotitalossa, jonka muusikko osti kuusi vuotta sitten. Molemmat ovat taiteilijasieluja. Se merkitsee sitä, että silloin tällöin räiskytään.

– Totta kai, se kuuluu asiaan. Se on ihan normaalia kahden aikuisen ihmisen elämää, kun molemmilla on omat mielipiteensä.

Mustajärvi palasi Ikuriin oltuaan poissa 30 vuotta.

– Palasin, koska siellä minut tunnetaan. Ei tarvitse esittää. Käyn kaupassa ja lenkillä samojen jätkien kanssa, jotka olen tuntenut 3-vuotiaasta. Sitten kun elvistellään lavoilla, elvistellään kunnolla.

Keväisin Mustajärvi avaa autotallinsa ovet ja virittää kesäterään menopelinsä, moottoripyöränsä ja amerikanrautansa, Buick Electran vuosimallia 1962.

Sama autotalli toimi 1970-luvulla teinibändien treenikämppänä.

Mustajärvi varttui kuusilapsisessa perheessä. Hän oli perheen kuopus, vanhempiensa iltatähti, Mutteri, Pikku-Mussu ja Paulu.

Koska vain harvassa talossa oli televisio, täytyi ajanvietettä keksiä itse. Mustajärvi pomppi sänkynsä päällä, lauloi mattopiiskaansa ja matki idoliaan, John Lennonia.

Kerran Ikurin klopit viuhahtivat nakuina kylän ympäri.

Kosteissa teinibileissä lipitettiin viiniä, kärvennettiin makkaraa, laulettiin Dannya ja Kirkaa ja annettiin jutunjuurta omakotiyhdistykselle.

– Niin, Mustajärvi oli kaiken pahan alku ja juuri, Mustajärvi hörähtää.

Edesmenneitä vanhempiaan, varsinkin äitiään Hilma Mustajärveä, rokkari muistelee mielellään.

– Olen huomannut, että aika usein minä siitä ihmisestä puhun. Vieläkin tulee mietittyä, että mitähän Hilmakin tästä olisi sanonut.

Tietysti Hilma Mustajärvi tiesi, missä mentiin. Kun iltatähti jäi teininä kiinni viinan ostamisesta laskutikkuun tarkoitetuilla rahoilla, äiti jätti pöydälle viestin: “Olkaa siivosti, koska niitä laskutikkuja näytti olevan enemmänkin kaapin perällä.”

Äiti-Hilma oli Pyynikin uimahallin saunottaja, aina kloppien henkisenä tukena.

– Mutta kyllä se antoi myös kaatua. Ei se hössännyt ja holhonnut liikaa, Mustajärvi huomauttaa.

Rakennusduunari-isä jäi äitiä etäisemmäksi. Isä oli hiljainen mies.

– Eivät ne mitään puhuneet, sen ajan äijät. Isä oli kaksi kertaa rintamalla. Se jätti jonkinlaiset tunnevammat.

Vanhempiensa iloksi Mustajärvi kouluttautui oikeaan ammattiin, levyseppähitsaajaksi. Ura Lokomon tehtailla jäi lyhyeksi, koska Popeda teki tuloaan.

– Bändistä tuli tietynlainen working class hero. En ole ikinä hävennyt sitä. Olen työläisen kakara, ja tulen aina olemaan!

Työläisperhe vietti kesät Mustajärven mökillään. Mökilleen Mustajärvi pakenee myös nykyisin tiukan keikkaputken päätteeksi. Joskus hän ajaa Parkanoon suoraan keikalta. Mökillä Mustajärvi lämmittää saunan, hakkaa halot tai soutelee hiljalleen järvelle.

– Kyllä ne hartiat putoavat jo siinä vaiheessa, kun käännän auton koivukujalle. Se on hieno fiilis. Meille lapsille oli mieletön säkä, etteivät vanhemmat myyneet mökkiä.

 

Menot