Kanta-Häme

Aika ajoi Harvialantien Centran ohi

Harvialantien varteen kaavailtu suuri Centra-rakennuskeskus ei näillä näkymin ole etenemässä. Alueelle kaavailtiin suurta kauppakeskusta, johon tulisi esimerkiksi rautakauppa. Kaikkiaan liiketilaa kaavailtiin Katisiin Harvialantien varteen yli 40 000 kerrosneliömetriä.

Centraa suunnitteli Pohjola Rakennus yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Pohjola Rakennuksen hankekehitysjohtaja Harri Kiviranta kuitenkin kertoo, että yhtiön esisopimus alueella on umpeutunut.

– Aikaikkuna hankkeelle ajoi ohi, sanoo Kiviranta.

Kivirannan mukaan kaavasuunnittelussa nousseet asiat laskivat yrityksen mielenkiintoa. Suunnitteluvaiheessa kävi ilmi, että riskit olisivat olleet yhtiölle taloudellisesti suuret.

– Se oli erittäin kallis hanke jo suunnitteluvaiheessa. Panimme paljon euroja kiinni siihen, että saimme tietoomme mitä hanke vaatisi rakentamiselta ja kaavoittamiselta, Kiviranta sanoo.

Suunnittelussa kävi hänen mukaansa ilmi, että rakennusten teiltä olisi pitänyt siirtää voimalinjoja. Lisäksi pohjavesi oli lähellä maanpintaa, ja maapohjan kantavuus on heikko. Hänen mukaansa alueen käyttäjän pitäisi olla riittävän suuri.

Kiviranta sanoo, ettei hanketta ole virallisesti pantu jäihin niin kaupungin kuin heidänkään puolelta.

– Sykäyksen pitäisi tulla joltakulta käyttäjältä, tai sitten kaupungin puolelta pitäisi tulla muutos tavoitteisiin, sanoo Kiviranta.

Centran suunnittelu aloitettiin 2010-luvun alussa, ja kaupunki aloitti alueen asemakaavan suunnittelun rakennuskeskusta varten. Suosaaren nimellä kulkeva asemakaavan muutos on kuitenkin edelleen kesken.

Alueen käyttöön vaikuttaa myös 10-tien liikenneselvitys, joka ei ole tänä vuonna valmistumassa. HäSa

 

Päivän lehti

24.2.2020