Kanta-Häme

Aika on putkiremontissa valttia

Pitää keskittyä, jotta asiat voi tehdä nopeasti. Näin myös lvi-alalla.

Hämeenlinnalainen Kantaputki on liikevaihdoltaan mitattuna toimialansa toiseksi suurin yritys Kanta-Hämeessä. Yhtiön tavoitteena on pysyä vauhdissa mukana myös tulevaisuudessa, mikä on yksi syy siihen, että lvi-asennusyhtiö vaihtoi toimitusjohtajaansa.

Yrityksen pääomistaja ja pitkäaikainen johtaja Petri Hämäläinen siirsi marraskuussa toimitusjohtajaksi 20 vuotta Kantaputkessa työskennelleen Janne Kivistön.

Hallituksen puheenjohtajana jatkava Hämäläinen keskittyy Kivistön mukaan tuotekehitykseen ja yrityksen markkinointiin. Projektipäälliköstä johtajaksi siirretty Kivistö hoitaa yrityksen päivittäisen johtamisen ja vastaa työmaista.

Entistä nopeammat putkiremontit ovat roihahtaneet julkiseen keskusteluun. Kipinän on antanut suomalainen Fira Palvelut -yhtiö, jonka pari viikkoa kestäneestä linjasaneerauksesta uutisoivat marraskuussa muun muassa Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat.

Kyse ei ole ollut vanhojen putkien sukittamisesta vaan perinteisestä linjasaneerauksesta piikkauksineen ja laattatöineen kaikkineen.

Fira on lehtitietojen perusteella hakenut oppia Saksasta, jossa putkiremonttien aikataulut ovat olleet huomattavasti Suomea lyhyemmät. Kivistön mukaan remonttien kestosta on puhuttu alalla tovi, mutta nyt on tuotu tuotekehittelyä julkisuuteen.

Työvaiheiden kestoa on kehitetty Kivistön mukaan myös Kantaputkessa pitkään. Toisaalta hän myöntää, että aikatauluissa on ollut ylimääräistä ”varmuusvaraa”, josta voi heti nipistää.

– Ensi vuonna tulemme ulos lyhyemmän putkiremontin kanssa, Kivistö sanoo.

Kantaputken tavoitteena on Kivistön mukaan puolittaa yhden linjan saneeraukseen kuluva aika 4–5 viikkoon.

Se onnistuu nykyistä työtä tehostamalla eli tekemällä asunnossa useita työvaiheita samanaikaisesti.

– Mikään työvaihe ei jää pois, ne vain tiivistetään, sanoo Kivistö.

Nopeuden ohella kyse on putkiremontissa Kivistön mukaan laajemmin asukasmukavuudesta ja asiakaspalvelusta. Tärkeää on, että yhtiö pystyy sanomaan asukkaalle selkeästi, milloin työ asunnossa alkaa ja päättyy.

Häiriöiltä ei voi putkiremontin aikana välttyä, mutta ne on Kivistön mukaan pyrittävä minimoimaan. Korvaavat wc- ja peseytymistilat on järjestettävä, ja tiedonkulun on toimittava.

Mukavuus on lvi-alalla tärkeää, koska Kivistö kertoo sanan kiirivän puskaradion kautta heikosti hoidetusta remontista tai epämiellyttävästä kokemuksesta.

– Koko ajan täytyy pitää mielessä, että olemme osakkaan kodissa, ja osakas meidän palkkamme maksaa.

Taloyhtiöiden putkiremonttien kulta-aika on sekä Kivistön että Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin mukaan vielä edessä. Suuri osa Suomen kerrostalokannasta ovat 1960- ja 1970-luvuilta, ja talot lähestyvät putkiremontti-ikää.

Ala houkuttelee lisää tekijöitä, mutta kilpailu pakottaa toimijoita tehostamaan. Kantaputki on pyrkinyt kasvattamaan markkina-aluettaan Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen. Tulevaisuutta ovat myös taloyhtiöiden jäähdytysremontit, joihin yhtiö satsaa.

– Kilpailu kiristyy, mutta toivomme, että hyvällä toiminnallamme ja porukallamme toiminta kaatuu meidän eduksemme. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic