Kanta-Häme

Äikäälään tulee yli 200 omakotitaloa

Äikäälään sovitellaan muutamia lisätontteja. Yhdyskuntalautakunta palautti vielä alueen asemakaavaluonnoksen lisävalmisteluun.

Äikäälä sijaitsee Katumajärven kaakkoisessa kolkassa Vanajanlinnantien itäpuolella.

Alue on pääosin kaupungin omistuksessa. Sinne on suunniteltu varsin suurta pientaloaluetta. Vajaan sadan hehtaarin alueelle on luonnosteltu kaikkiaan 221 pientalotonttia. Niistä uusia omakotitontteja on 213.

Yhdyskuntalautakunta piti Äikäälän kaavaluonnosta hyvin valmisteltuna, mutta jäi pohtimaan sitä, onko mahdollista jonkin verran vielä lisästä alueen rakennustehokkuutta.

– Siellä on joitakin pieniä ja repaleisia puistokaistaleita, joiden hoito olisi hankalaa. Niitä vielä tarkastellaan, liitetäänkö niitä viereisiin tontteihin, vai mitä tehdään, tilaajajohtaja Päivi Saloranta kertoo.

Hän arvelee, että lisätarkastelussa saattaa vielä löytyä paikka 10-20 uudelle tontille.

– Tämä tuskin vaikuttaa kaavan valmisteluaikatauluun. Saattaa olla, että se on uudestaan jo lautakunnan marraskuun kokouksessa.

Kesäksi valmista

Alustavan aikataulun mukaan Äikäälän asemakaavan pitäisi olla lainvoimainen ensi heinäkuussa. Se tarkoittanee, että tontteja saattaa tulla varattaviksi vielä ensi vuoden puolella.

Uudet tontit ovat pääosin hieman alle tuhannen neliön kokoisia. Niille on suunniteltu rakennusoikeutta 250 kerrosneliötä.

Alueen itäosissa on suurempien tonttien kortteli. Sen tonteille suunnitellaan mahdollisuutta pienimuotoiseen puutarhaviljelyyn. Rakennusoikeutta sen tonteilla on 300 kerrosneliötä.

Äikäälän uudisasukkaiden määräksi arvioidaan peräti 1 250. Alueella on kymmenkunta vanhaa omakotitaloa.

Äikäälä on lähes Janakkalan rajalla. Elykeskus onkin muistuttanut, että kaavatyössä kannattaa ottaa huomioon suunniteltu Harvialan seisake ja toimivat yhteydet sinne.

Suunnitelmissa on myös jätetty kaksi Äikäälässä sijaitsevaa lehtoa ekologiseksi käytäväksi liito-oravien ja lepakoiden elinpiirien välille. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic