fbpx
Kanta-Häme

Aikamoista ambientia

– Mahtava kokeilulaboratorio, kehuvat muusikot Tapani Rinne ja Tuomas Norvio sekä tuottaja Harri Huhtamäki Hämeenlinnan Suisto-klubia.

Kolmikko on jo nelisen vuotta kokoontunut Verkatehtaalla sijaitsevalle klubille soittamaan mielenmaisemamusiikkia, jonka innoittajina ovat Radioateljeen kuunteluklubit.

Joskus musiikkisessiot ovat liittyneet suoraan klubilla kuunnellun radio-ohjelman teemaan, joskus musiikilla on luotu kokonaan uusi mielenmaisema.

Mielenmaisemamusiikkia?

– Ehkä ambient olisi sellainen yleisesti käytetty musiikkitermi, joka olisi lähinnä tätä, bassoklarinettia soittava Tapani Rinne sanoo.

– Ne ovat improvisaatioita. Osa sovitaan etukäteen, osassa tilanne vie mukanaan, Radioateljeen tuottaja ja kitaristi Harri Huhtamäki kuvailee.

– Tässä on aika vähän selkeitä rytmejä. Muualla teen rytmimusiikkia, mutta tämä on jotain ihan muuta, kosketinsoittaja ja eletkroniikkavelho Tuomas Norvio sanoo.

Efektit vievät …mielikuvitukseen

Tapani Rinne ja Tuomas Norvio valitsivat kymmenistä Suisto-klubin live-esityksistä parhaat palat ja kokosivat niistä äänilevyn. Mindscape music -äänite julkistettiin tällä viikolla Hämeenlinnassa.

– Ilman Suisto-klubia tätä ei olisi olemassa, he sanovat.

Klubin hyvä tekninen varustus ja klubin äänivastaavan Tommi Kurjen ammattitaito ovat mahdollistaneet muusikoiden elektroniset kokeilut.

Soitinarsenaalin roudaus lavalle antaa käsityksen siitä, mitä tuleman pitää.

Lava on täynnä erilaisia digitaalisia efektilaitteita ja kilometrikaupalla piuhaa. Mukaan mahtuvat sentään Rinteen bassoklarinetti sekä Huhtamäen kitara ja erilaiset eksoottiset kielisoittimet.

He korostavat, että akustiset soittimet ja vanhat metodit mahtuvat kokeelliseen mielenmaisemamusiikkiin.

– Vanhaa ei tarvitse hylätä siksi, että otetaan uusia efektejä käyttöön, he sanovat.

35 vuotta …Ateljeeta

Harri Huhtamäen mukaan kolmikko kutsui musiikkiaan aluksi äänimaisemamusiikiksi, jos joku sattui kysymään.

Vähitellen improvisaatiot alkoivat kuitenkin tekijöistään tuntua ja kuulostaa enemmän mielenmaisemalta.

– Efektilaitteet luovat mahdollisuuksia mielenmaisemille. Ne ovat osa ihmisen muistia, Huhtamäki sanoo.

Ja muistin kautta voidaan kysyä olennainen kysymys: kuka tai mikä minä olen?

Samankaltaisia kysymyksiä on jo 35 vuoden ajan esittänyt Yleisradion Radioateljee, jonka luoja ja vetäjä Harri Huhtamäki on.

Ateljeen ohjelmat eivät ole perinteisiä radiodokumentteja eivätkä kuunnelmiakaan, vaan jotain siltä väliltä: äänimuistoja, mielenmaisemia, ääneen ajattelua.

Tuomas Norvio ja Tapani Rinne ovat oman muusikontyönsä ohessa tehneet muutamia palkittuja featureohjelmia myös Radioateljeelle. Esimerkiksi vuonna 2011 valmistunut Harri Huhtamäen feature Hänen täytyy olla erilainen voitti arvostetun Prix Italia -kilpailun pääpalkinnon. (HäSa)

 

SUOMEKSI: Ambient on musiikin tyylilaji, jossa melodioiden sijasta keskeistä on tunnelman luominen. Usein eletkronista musiikkia.

Menot