Kanta-Häme

Aikataulut romuttuvat ja maali liikkuu, mutta uudistuskone puksuttaa

Kanta-Hämeessä keskitytään suunnitelmiin, joista on hyötyä, vaikka uudistukset kaatuisivat.
Muutosjohtajat Jukka Lindberg (vas.) ja Matti Lipsanen sanovat parin vuoden kuluessa tottuneensa epävarmaan tilanteeseen.

Maali liikkuu eteenpäin ja sivuille. Päätöksenteko venyy venymistään.

Mitä tekevät maakunta- ja sote-uudistusta rakentavat organisaatiot kuten Oma Häme?

– Teemme sinnikkäästi töitä siltä pohjalta, mikä tehtävä meille on annettu, muutosjohtaja Matti Lipsanen toteaa ja siteeraa Mark Twainia: ”Uutiset kuolemastamme ovat vahvasti liioiteltuja”.

Nyt on kuitenkin jo tunnustettu, ettei hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamista ja sote-uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi läpäise eduskuntaa tämän vuoden puolella.

– Kyllä se todettiin tällä viikolla muutosjohtajien kokouksessa ääneen, Lipsanen kertoo.

Tavoitteena oli, että lait hyväksyttäisiin itsenäisyyspäivän kantissa, jolloin jäisi lähes puoli vuotta aikaa järjestää maakuntavaalit toukokuussa. Tähän ei enää ehditä, koska lakipaketin valiokuntakäsittely jumittaa yhä.

Maakuntia kuitenkin valmistellaan siltä pohjalta, että lait jossain vaiheessa tulevat voimaan ja maakuntavaalitkin pidetään ehkä noin vuoden kuluttua.

– Olemme juuri jatkaneet Oma Hämeessä työskentelevien työsopimuksia maaliskuun loppuun asti. Sinne asti pystymme työskentelemään tämänvuotisella rahoituksella, muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo.

Tällä hetkellä makua ja sotea tekee 23,5 henkilöä.

– Tietysti huolestuttaa, että epävarmuuden jatkuessa erittäin ammattitaitoiseksi havaittu joukkomme turhautuu ja etsii uutta tai palaa varsinaisiin vakansseihinsa.

Maakuntien muutosjohtajat saivat tällä viikolla eteensä vertailun, miten valmistelutyö etenee eri puolilla maata.

Kanta-Häme on edennyt hyvin kaikilla osa-alueilla. Muutamat maakunnat ovat edellä kuten Pirkanmaa ja Pohjois-Karjala. Päijät-Häme taas painaa jarrua tällä hetkellä.

– Olemme valinneet sellaisen taktiikan, että valmistelemme asioita, joista on hyötyä, vaikka uudistus kaatuisikin, Lipsanen selittää.

Samalla myös seurataan Pirkanmaalla onnistuneita hankkeita ja yritetään välttää sikäläisiä epäonnistumisia.

Päijät-Häme taas on päättänyt odottaa lainsäädäntöä ennen kuin valmistelussa taas painetaan kaasua.

Pirkanmaan kanssa Kanta-Hämeellä on yhteistyötä mm. monissa sote-puolen hankkeissa kuten 8 tähden sairaalan valmistelussa.

– Oma Häme on siinä mukana, vaikka meillä ei ole mitään juridista asemaa. Eihän meillä ole edes y-tunnusta, Lindberg kertoo.

Tekeillä on myös useita pilotteja. Hämeenlinnan kokeilu vapaasta valinnasta Jukolan ja Lammi-Tuuloksen alueella jatkuu.

Jos lainsäädäntö etenee, haetaan myös maakunnallista pilottia, jossa on aikomus testata ainakin henkilökohtaista budjettia ja asiakasseteliä.

TE-keskuksen puolella kehitellään Forssan seudulle pilottia, joka tähtää siihen, että asiakkaille tuotteistetaan nykyistä kokonaisvaltaisempaa palvelua.

Muutosjohtajat eivät ota kantaa siihen, mitä tapahtuu, jos uudistus kupsahtaa.

– Sote-puolella tehtyä valmistelua voidaan käyttää myös muissa organisaatioissa, hyvänä esimerkkinä terveyden digi-palvelut, jotka nyt on saatu todella toimimaan.

Tietojärjestelmien yhtenäistämisestä tuskin on haittaa, olipa organisaatio mikä tahansa.

Jos taas mennään maakunnan kokoiseen kuntayhtymään, siihen voisivat soten lisäksi kuulua olla pelastustoimi ja ympäristöterveydenhuolto. HÄSA

Tiukoille menee

Hallituksen maakuntien perustamista ja sote-uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä.

Kun sote-valiokunta saa valmiiksi mietintönsä, asia menee vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Jos esitys katsotaan perustuslainmukaiseksi, asia etenee eduskuntaan.

Vaikeuskerrointa aikatauluihin tuo se, että eduskunta lopettaa työskentelynsä maaliskuussa.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14. huhtikuuta.

Maakunnille

Uudistuksen tavoitteena on siirtää sote-palvelut ja monia valtion palveluita 18 maakunnan järjestämiksi.

6500työntekijää siirtyy Kanta-Hämeessä uuden työnantajan palvelukseen, jos uudistus toteutuu.