fbpx
Kanta-Häme

Aikooko Kanta-Hämeen keskussairaala ottaa koronapotilaita Päijät-Hämeen täyttyvistä sairaaloista?

Päijät-Hämeessä hieman alle 20 koronapotilaan hoito sitoo jo yli sata sairaalan työntekijää ja pakottaa siirtämään leikkauksia.
Kanta-Hämeen keskussairaal voi tarvittaessa ottaa yksittäisiä potilaita vastaan muualta. Kuva: Rauno Lahti
Kanta-Hämeen keskussairaal voi tarvittaessa ottaa yksittäisiä potilaita vastaan muualta. Kuva: Rauno Lahti

Kanta-Hämeen naapurimaakunnassa Päijät-Hämeessä koronatilanne on tällä hetkellä niin vaikea, että hoidossa olevien koronapotilaiden määrä vaikuttaa jo keskussairaalan kykyyn hoitaa muita potilaita.

Päijät-Sote tiedotti jo viime viikolla, että sairaalassa oli tuolloin yhden osastollisen verran sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita ja määrän arvioitiin kasvavan.

Tuolloin sairaalassa oli jo yli sata työntekijää kiinni 16–18 koronapotilaan hoidossa. Sairaalan muut poliklinikat ovat joutuneet supistamaan toimintaansa ja siirtämään leikkauksia sekä muita potilaskäyntejä.

Päijät-Hämeessä on Suomen korkein ilmaantuvuusluku, mutta valoa on jo näköpiirissä: tämän viikon alussa uusien tartuntamäärien kasvu taittui.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa oli tiistaina hoidossa vain neljä koronapotilasta, joista yksikään ei ollut tehohoidon tarpeessa.

Voisiko Kanta-Häme tarvittaessa ottaa vastaan koronapotilaita Päijät-Hämeestä, johtajaylilääkäri Juhani Grönlund?

– Tällä hetkellä pystyisimme ottamaan yksittäisiä potilaita. Meillä on jo joitakin viikkoja sitten ollut tehohoidossa yksi potilas toisesta maakunnasta, mutta viime viikkoina tällaiselle ei ole ollut tarvetta.

Jos siirtoihin päädytään, niin siirretäisiinkö silloin tehohoitoa vaativia koronapotilaita vai Päijät-Hämeen sairaaloiden muita potilaita?

– Ratkaisu on tilannekohtainen. Tällä hetkellä meillä olisi mahdollisuus ottaa yksittäisiä potilaita niin teho- kuin vuodeosastohoitoon.

Millaiseksi arvioit Kanta-Hämeen koronatilanteen nyt ja syyslomaviikkojen aikana, kun matkailu ja kontaktit lisääntyvät?

– Tällä hetkellä ollaan hyvällä tasolla. Edellisviikolla oli 98 uutta ja viime viikolla 72 uutta Covid-löydöstä Kanta-Hämeessä. Ennuste on loivasti laskeva edelleen.

– Kantahämäläiset käyttäytyvät vastuullisesti, ja uskon saman käyttäytymisen jatkuvan myös syyslomalla. HäSa

Menot

Uusimmat