Kanta-Häme

Aikuiset kamut otettu perheissä hyvin vastaan

Loppukesästä Hämeenlinnassa aloitettu Omakamu-koulutus on poikinut kuusi vapaaehtoista, koulutettua aikuista päiväkoti- ja kouluikäisten kavereiksi.

Koulutuksesta vastaavat Hämeen Setlementti ry ja kansalaisjärjestö Omakamu ry.

Kamu voi olla ihan tavallinen, turvallinen ja luotettava aikuinen, joka voi sitoutua nuoren kaverina olemiseen ja jonka elämäntilanteeseen vapaaehtoistyö sopii.

Omakamu-toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti 4–14-vuotiaille lapsille, joiden elämänpiirissä on vähän läheisiä ja luotettavia aikuissuhteita.

Vastaava vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenna Luoto Hämeen Setlementistä kertoo, että koulutuksen on läpikäynyt viisi naista ja yksi mies. Kamujen iät vaihtelevat parikymppisestä eläkeikään.

– Kamut ovat ilahduttavan monipuolinen joukko hämeenlinnalaisia. He ovat olleet erittäin motivoituneita lähtemään mukaan toimintaan, jonka uskotaan olevan merkityksellistä niin lapselle kuin Kamulle itselleenkin.

– Vaikka kamuna toimiminen kysyykin vapaaehtoisilta aikaa ja sitoutumista, ei sitä ole koettu haasteeksi, Luoto vakuuttaa.

Ajatus uudenlaisesta mallista lähti kaupungilta ja tilaajapäällikkö Jari Pekurilta.

Toiveena oli järjestää matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää toimintaa, joka tukee samalla sote-uudistusta.

– Kamut voisivat olla tukena esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, kun perhe muuttaa Hämeenlinnaan, eikä sillä vielä ole sosiaalisia kontakteja kaupunkilaisiin, Pekuri sanoo tiedotteessa.

Jenna Luodon mukaan Omakamu-toiminnasta on saatu kannustavaa palautetta myös perheiltä.

– Perheet, jotka ovat hakeneet Kamua lapselleen tai miettineet asiaa, ovat olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, että tällaista toimintaa on olemassa ja saatavilla.

– Kamun uskotaan tukevan koko perheen hyvinvointia lapsen kautta. Kamu on lapsille turvallinen aikuinen esimerkiksi tilanteessa, jossa lapsella on muutoin vähän aikuissuhteita, Luoto kertoo.

Perheille Kamun vastaanottaminen on maksutonta.

Seuraava koulutus järjestetään vuodenvaihteen jälkeen.

– Tullakseen mukaan toimintaa ei tarvitse erityistaitoja, vaan Kamuna toimitaan omien tietojen ja taitojen pohjalta. Mukaan toivotaankin mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ihmisiä, Jenna Luoto toivoo.

– Ilmoittautumisia otetaan vastaan koko ajan, kertovat Hämeen Setlementin toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen ja Omakamun toiminnanjohtaja Pekka Puukko.

Koulutuksen jälkeen on vapaaehtoisille järjestetään vielä loppuhaastattelu, jossa varmistetaan, että kokelas haluaa lähteä mukaan toimintaan. Jokaisesta Kamusta tehdään myös rikostaustaselvitys.

Toimintaa aiotaan tulevaisuudessa laajentaa niin, että aikanaan Setlementtiin odotetaan kamu-toiveita muun muassa neuvoloiden ja koulujen kautta.

Myös perheet itse voivat hakea kamua vähintään 4-vuotiaalle lapselle. Kamuksi perheeseen valitaan henkilö, jonka kiinnostuksen kohteet käyvät mahdollisimman hyvin yksiin lapsen tai nuoren kanssa.

Hämeenlinna on Helsingin lisäksi nyt ainoa Kamu-kaupunki.

Koulutus tukee Hämeenlinnassa jo ennestään käynnissä ollutta tukihenkilötoimintaa.

Hämeen Setlementissä ja Omakamu ry:ssä Kamu-toiminta nähdään edullisena ennaltaehkäisynä perhetyössä.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic