Kanta-Häme

Aikuisratsastajat haluavat laatua

Noin 60 prosenttia ratsastusharrastuksen parissa viihtyvistä on aikuisia. Tilastojen mukaan aikuisratsastajia oli jo muutama vuosi sitten Suomessa jopa 81 000, kun lasten ja nuorten piirissä harrastajia oli 63 000.

Harrastajista yli 90 prosenttia on naisia.

– Työelämä on nykyään hyvin kiireistä ja stressaavaa. Hevonen edustaa työelämälle vastakkaisia arvoja, kuten luonnollisuutta ja yhdessä tekemistä, kertoo Suomen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusliiton Hippos ry:n kehityspäällikkö Suvi Louhelainen.

Ammattitaito ei enää riitä

Harrastajamäärien kasvaessa hevosalan kilpailu on lisääntynyt. Louhelaisen mukaan Suomen hevostalleilla on kaksi erilaista kilpailuvalttia. Toiset tallit kilpailevat hinnoilla, toiset taas laadulla.

1970–80-luvuilla hevosharrastuksen aloittaneet ja aikuisiällä hevoskipinää uudelleen virittelevät aikuisratsastajat ovat valmiita satsaamaan harrastuksessaan laatuun. Rahan vastineeksi vaaditaan paitsi ammattitaitoista opetusta ja turvallisuutta, myös luksusta.

– Tallilla halutaan olevan kunnolliset pukeutumistilat suihkuineen ja sosiaalitiloineen, jonne voi tulla suoraan työpäivän jälkeen vaihtamaan jakkupuku ja salkku ratsastusasuun. Lisäksi tallien ja hoitotilojen odotetaan olevan tilavia, siistejä ja hyvässä kunnossa, Louhelainen kertoo.

Taantuma leikkaa kuluja

Ratsastusta pidetään kalliina harrastuksena. Louhelaisen mukaan ratsastus ei ole sen tyyriimpi laji kuin muutkaan suositut ja varusteita vaativat urheilumuodot, kuten esimerkiksi laskettelu tai jääkiekko. Hänen mukaansa harrastuksessa ei laskuteta turhasta.

– Hevonen on eläin, ja eläintä pitää ruokkia, ylläpitää ja hoitaa joka päivä. Lisäksi hintojen tulee kattaa palkka- ja valmennuskulut. Myös tallirakennukset ja remontit tehdään yleensä yrittäjän omalla pääomalla.

Taantuma alkaa näkyä myös hevosalan yrityksissä. Louhelaisen mukaan suhdannevaihtelut vaikuttavat alaan jälkijättöisesti. Tiukat ajat näkyvät nyt eläkkeelle jäämisinä ja sijoitusten pienenemisinä.

– Rakentaminen on varovaista eikä vanhoilla talleilla teetetä mittavia remontteja, Louhelainen sanoo.