Kanta-Häme Kanta-Häme

Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta – Kanta-Hämeessä varoitetaan poikkeuksellisen voimakkaasta pohjoistuulesta

Koko Suomessa on lehdet puissa ja alkusyksyn sateiden jäljiltä maa on hyvin märkää, minkä vuoksi puustovaurioita on tulossa laajalti.
Puu kaatui Kankaantaustantielle torstaina aamupäivällä Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Suomessa etenevä Aila-myrsky on katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Sähkökatkokartan mukaan aamukahdeksalta oli sähköttä yli 61  000 taloutta.

Hämeenlinnassa oli aamukahdeksalta sähköttä noin sata kotitaloutta. Maan etelä- ja itäosan yli myrsky pyyhkäisee torstaina iltapäivällä. Aamupäivällä ainakin Kankaantaustantiellä oli kaatunut puu, mikä jouduttiin raivaamaan.

Kanta-Hämeessä voi pohjoistuuli olla torstain aikana vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa voi olla 20 metriä sekunnissa.

Eleniasta kerrotaan, että myrskyn varsin poikkeuksellinen tuulen suunta pohjoisesta saa aikaan sähkökatkoja tavanomaista enemmän.

Koko Suomessa on lehdet puissa ja alkusyksyn sateiden jäljiltä maa on hyvin märkää, minkä vuoksi puustovaurioita on tulossa laajalti.

Myrskyn riepotuksessa sateesta painavat puut kaatuvat herkemmin pehmeästä maasta. Myrskyn poikkeuksellisen pitkän keston ja laajuuden vuoksi sähkökatkoja voi tulla samoille alueille uudelleen.

Maan keskiosaan sade- ja tulvavaroitus

Sähköjä on poikki erityisesti länsirannikolla, mutta myös muualla maassa on sähköttömiä kotitalouksia.

Sähköjä oli aamukahdeksalta poikki 140 kunnassa. Eniten sähkökatkoja oli Pohjanmaan Mustasaaressa, missä sähköttä oli yli 5  000 taloutta.

 

Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Ilmatieteen laitos antoi maan keskiosaan sade- ja tulvavaroituksen jo keskiviikosta lähtien. Tänään torstaina Satakuntaa, Ahvenanmaata, Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata varoitetaan hyvin vaarallisesta tuulesta. Pohjoistuulen ennustetaan olevan vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen ja tuulen nopeus voi olla puuskissa 25 metriä sekunnissa.

Muualla maassa varoitetaan vaarallisesta tai mahdollisesti vaarallisesta tuulesta Lappia lukuunottamatta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aila-myrsky kaatoi puita muun muassa Vaasassa.
Aila-myrsky kaatoi puita muun muassa Vaasassa. Kuva: Joonas Kuikka

Sähkökatkoja normaaleja enemmän

Elenia toteaa olevansa yhdessä kumppaneidensa kanssa varautunut myrskyyn maanantaista alkaen. Sähkökatkojen korjausta johtaa Elenian käyttökeskus. Urakoitsijoiden asentajat kalustoineen ovat valmiudessa viankorjaukseen.

– Asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä, infoaa Elenia.

Sähkökatkojen alkaessa Elenia keskittyy alkuvaiheessa vika-alueiden rajaamiseen käyttökeskuksessa tehtävin sähköverkon ohjauksin. Käytönvalvojat palauttavat sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin kaukokäyttölaittein ja tämän jälkeen asentajat rajaavat vika-alueet yhä pienemmiksi maastossa olosuhteiden niin salliessa.

Maastossa korjaustyöt alkavat, kun työ ei vaaranna maastossa työskentelevien asentajien turvallisuutta. Sähköjä palautetaan taajamista haja-asutusalueille päin tavoitteena saada sähköt mahdollisimman isoille asiakasmäärille.

Merenkurkussa Raippaluodon sillan kohdalla alkoi myrskytä keskiviikkoiltana.
Merenkurkussa Raippaluodon sillan kohdalla alkoi myrskytä keskiviikkoiltana. Kuva: Joonas Kuikka

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic