Kanta-Häme

Aimokoulua ihastellaan ulkomailla

Kuvataiteiden harrastaminen ei vaadi lahjakkuutta, vaan hyväksi voi oppia ahkerasti harjoittelemalla. Lopputulosta tärkeämpää on itseilmaisu ja taidetta tehdessä syntyvä vuorovaikutus.

– Taide on väline, jonka ääressä lapset ja nuoret käyvät keskusteluja hyvinkin isoista asioista, sanoo Aimokoulun kuvataideopettaja Mervi Suomalainen.

Suomalainen nimitettiin eilen vuoden 2012 kuvataidekasvattajaksi. Hän on toiminut lähes 20 vuotta Hämeenlinnan Aimokoulussa opettajana. Lähivuosina hän on kehittänyt Aimokoulun muotoilukasvatusta, sekä edistänyt taiteen perusopetuksen kansainvälistymistä.

Suomalainen on rakentanut yhteistyötä Suomen ja Beninin välillä, ja tänä vuonna hän oli mukana Etelä-Koreassa järjestetyssä Trash Design -työpajassa. Suomalainen taiteen perusopetus on herättänyt ihastusta ja ihmetystä ulkomailla.

– Ulkomaiset vieraat aina ihastelevat, miten hieno kuva- ja käsitaide- sekä sirkuskoulujen systeemi meillä on. Meillä on Suomessa ihan ainutlaatuinen järjestelmä, jossa ohjatun taideharrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena ja jatkaa sitä päämäärätietoisesti ja tavoitteellisesti pitkään.

Muoti on lapsille leikkiä

Tällä viikolla Suomalainen on ollut rakentamassa galleria Arxiin Päästä varpaisiin -näyttelyä, missä pääosassa on muoti, pukeutuminen ja koristautuminen.

Näyttelyssä selviää, miten lapset ja nuoret näkevät muodin, ja mitä se heille ylipäätään merkitsee.

– Tuntuu, että 5–10-vuotiaille muodilla ei ole edelleenkään merkitystä. Muodin tutkiminen on heille enemmänkin roolipeli, mihin liittyy aikuisuuden leikkimistä.

Näyttelyssä valkokankaalle heijastetuissa videohaastatteluissa lempivaatteitaan esitteleville lapsille tärkeintä vaatteissa on mukavuus ja mielikuvat.

– Monelle tärkeitä ovat myös vaatteet, joihin liittyy matka tai joku muu mukava muisto, Suomalainen kertoo.

Päästä varpaisiin -näyttely on osa Helsingin tämän vuoden maailman muotoilupääkaupunkihanketta. Esillä on muun muassa osia Aimokoulun Habitare-messuille suunnittelemasta Trash Design -hotellihuoneesta, minkä näki messujen aikana noin 60 000 hengen yleisö.

Graffiteja ja muuta katutaidetta

Ensi vuoden Aimokoulun kuvataideopetuksen uutuuksista Suomalainen ei vielä paljoa paljasta. Haaste on kuitenkin vuodesta toiseen sama, pysyä ajan hermolla ja pitää opetuksen sisällöt lapsia ja nuoria kiinnostavana.

– Katutaide, kuten graffitit, on ilmiönä hyvin kiinnostava ja se on tullut nykytaiteeseen mukaan hyvin näkyvästi. Me emme pyri opettamaan katutaidetta, mutta voimme ottaa sieltä välineitä käyttöön.

– Aimokoulussa on kuitenkin aina meneillään useita juttuja päällekkäin. Saamme valtavasti yhteydenottoja ja tarjouksia eri tahoilta. (HäSa)

Päästä varpaisiin -näyttely galleria Arxissa (Keinusaarentie 1) 13.12. saakka.

 

Päivän lehti

2.4.2020