Kanta-Häme

Aimokoulun päättötyöt tarjoavat välähdyksiä nuorten elämästä

Oppilaat valitsevat itse päättötyönsä aiheen ja toteutustavan.
Maisa Malin teki Aimokoulun päättötyönäyttelyyn kolmen kuvan sarjan vuohista. "Maalauskankaana" ovat toimineet skeittilaudat. Kuva: Sara Aaltio
Maisa Malin teki Aimokoulun päättötyönäyttelyyn kolmen kuvan sarjan vuohista. "Maalauskankaana" ovat toimineet skeittilaudat. Kuva: Sara Aaltio

Sateinen Petroskoi ja aurinkoinen Rhodos. Supersankareita. Vuohia. Vanhojentanssimekko.

Kaikkea tätä ja paljon muuta on esillä Aimokoulun eli visuaalisten taiteiden koulun päättötyönäyttelyssä, joka on parhaillaan esillä Verkatehtaan Galleria Arxisssa.

Joskus välähtää! -näyttelyssä on esillä töitä 12:lta nuorelta, jotka ovat opiskelleet joko kuvataidekoulun tai käsityökoulun puolella. Nuoret valitsevat itse sekä päättötyönsä aiheen että toteutustavan, eikä näyttelylle ole siksi edes yritetty luoda yhtenäistä teemaa.

– Päättötöissä välittyy oppilaiden ilmaisun, taitojen ja osaamisen lisäksi myös heidän ajattelunsa, taidekäsityksensä ja kuvakulttuurinsa, sanoo kuvataideopettaja Mervi Suomalainen.

Monessa työssä inspiraationa ovat toimineet myös tekijän muut harrastukset. Esimerkiksi 16-vuotias Maisa Malin on hyödyntänyt skeittausharrastustaan.

Hänen työnsä Goats on board koostuu kolmesta öljyvärimaalauksesta, jotka esittävät vuohia maisemassa. Maalauskankaana ovat toimineet vaahterapuiset skeittilaudat.

– Kun aloin tehdä portfoliota, olin ensin ihan hukassa. Sitten aloin kirjoittaa paperille itselleni tärkeitä asioita. Skeittilautailu on minulle rakas harrastus ja tykkään vuohista, Malin kertoo.

Kun Maisa Malin oli saanut ideansa päättötyöhön, se ei enää juurikaan muuttunut työtä tehdessä.

Malin on tällä hetkellä Kaurialan yläasteen 9. luokalla. Hän arvelee, että päättymässä oleva lukuvuosi jää viimeiseksi Aimokoulussa, sillä hän on hakenut lukioon Tampereelle.

– Olen hakenut kuvataidepainotteiseen lukioon. Kuvataide tai ainakin luovassa ammatissa työskentely aikuisena kiinnostaa, hän sanoo.

Näyttelyssä on esillä myös muun muassa kaksi valokuvasarjaa. Toisen ovat tehneet yhdessä Nelli Vartiainen ja Neea Papunen.

He ovat käyneet Aimokoulua yhdessä monta vuotta ja päätyivät siksi tekemään myös päättötyön yhdessä.

Topias Saari taas on hyödyntänyt kuvasarjassaan Aimokoulun sateista leirikoulumatkaa Petroskoihin sekä perheensä lomamatkaa etelän aurinkoon.

– Olen ollut kolme viime vuotta valokuvauksen työpajassa, ja siksi oli selvää, että koostan päättötyön valokuvista.

Aatu Laine ikuisti supersankareita Salamointia-sarjaansa. Kuva: Sara Aaltio
Aatu Laine ikuisti supersankareita Salamointia-sarjaansa. Kuva: Sara Aaltio

Aatu Laine on tehnyt näyttelyyn kuvasarjan supersankareista. ”Salamointia”-työ koostuu tussipiirroksesta ja siitä tehdyistä tulosteista.

– Seuraan supersankarisarjoja ja ihmisen piirtäminen kiinnostaa, hän kertoo.

Joskus välähtää! -näyttely on tällä erää viimeinen Galleria Arxin nykyisissä tiloissa, sillä Arx-taloon on tulossa peruskorjaus. Aimokoulun toiminta on siirtymässä väistötiloihin Ahveniston koululle. HÄSA

Joskus välähtää! on esillä Galleria Arxissa (Keinusaarentie 1, Hml) 13.6. asti. Näyttely on avoinna toukokun loppuun asti ma-to klo 9-19 ja kesäkuun puolella klo 9-16.

 

Päivän lehti

11.7.2020