Kanta-Häme

"Aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria" – Suomalaiset innostuivat lemmikeistä, kuten laman kynnyksellä on tapana

Normaaliin palaavassa arjessa yhtäkkinen yksinolo voi vaatia lemmikiltä paljon totuttelua.
Kuvituskuva: Anja Filppula, arkisto Kuva: anja filppula
Kuvituskuva: Anja Filppula, arkisto Kuva: anja filppula

Poikkeusajat ovat kasvattaneet suomalaisten kiinnostusta lemmikkieläimiin.

Kun kotona vietetään paljon aikaa, vierelle kaivataan karvaista ystävää ja jotain arkea rikkovaa. Kennelliitosta kerrotaan pentukysynnän kasvaneen paljon, kuten aikaisempienkin lama-aikojen kynnyksellä on huomattu.

Kasvattajat ja eläimille uusia koteja etsivät ovat kuitenkin huolissaan siitä, mitä lemmikkibuumista seuraa.

Eläimen ottamista jo pidempään suunnitelleelle poikkeusaika on osoittautunut hyväksi tilaisuudeksi ottaa uusi perheenjäsen vastaan. Koira tottuu kotona oleviin ihmisiin helposti, joten pentua on tärkeä altistaa myös uusille tilanteille erityisesti nyt.

–  Jos pentu yhtäkkiä joutuukin olemaan useamman tunnin yksin, se ulisee ja ihmettelee, että miksei täällä kotona olekaan ketään. Kaiken kaikkiaan pentua kannattaa aina totuttaa kaikkiin tilanteisiin, kertoo Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

Osa pentutiedusteluista on hieman harkitsemattomampia. Laitinen muistuttaa, että koira sitoo jopa 15–20 vuodeksi. Eläintä hankittaessa tulisi miettiä, miten elämäntilanne mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa.

–  Tilanne voi olla nyt se, että on helppo pitää koiraa, mutta miten sitten vuoden tai kahden päästä.

Kriisin ja sen seurauksena lisääntyvien lemmikkihankintojen vaikutukset voivat ulottua pitkälle. Kasvattajat eivät kykene reagoimaan kasvavaan kysyntään nopeasti, eikä pentuja voida tehdä sormia napsauttamalla.

Koirien kysyntä noussut

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuen kautta uuden kodin sai tänä keväänä 25. toukokuuta mennessä jo 101 kissaa ja 28 koiraa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sadri Wirzenius. Viime vuoden aikana uuden kodin löysi 220 kissaa ja 51 koiraa.

Erityisesti on siis noussut koirien kysyntä, mutta samaan aikaan uutta kotia etsivien koirien tarjonta on pienentynyt. Kissoja on sen sijaan runsaasti vailla kotia.

–  Uutta kotia etsiviä koiria on vähemmän ehkä sen vuoksi, että ihmisillä on enemmän aikaa panostaa koiraan, eikä luopumista ajatella yhtä helppona vaihtoehtona.

Eläin voi tuoda lohtua

Myös Suomen Eläinsuojelussa on huomattu suomalaisten lisääntyvä kiinnostus lemmikkeihin, jotka tarvitsevat uuden kodin.

SEY:n toiminnanjohtajan Maria Lindqvist kertoo, että uusiin koteihin sijoitettujen lemmikkien määrä on lisääntynyt, mutta ei yhtä paljon kuin kyselyiden määrät.

Hänen mukaansa tämä kertoo siitä, että tarkkaan harkittujen kyselyiden määrät ovat lisääntyneet jonkin verran, mutta mukaan mahtuu myös suuri määrä huonosti harkittuja.

SEY haastattelee tarkkaan uudet mahdolliset omistajat, jotta uusi koti olisi lemmikille sopiva.

Eläinsuojelujärjestö on myös huolissaan rajoitusten tulevista seurauksista. Taloudellinen epävarmuus hankaloittaa eläimistä huolehtimista ja vie rahoitusta eläinsuojelulta, joka toimii pääasiassa lahjoitusten avulla.

–  Hylättyjen eläinten määrä ei ainakaan vielä ole valtavasti noussut. Jos ihmisten taloudellinen tilanne heikkenee, se tarkoittaa yleensä sitä, että eläimet tarvitsevat apua ja eläinsuojeluyhdistyksiin otetaan yhteyttä, Linqvist kertoo.

Aikaisempien lamakausien aikana on huomattu myös lemmikkien suosion lisääntymistä. Vaikka taloudellinen tilanne on huono, voi eläimen seura tuoda lohtua.

–  Jostain syystä aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria, miettii Tuula Laitinen. STT

Päivän lehti

6.7.2020