fbpx
Kanta-Häme

Aina valmis vastaamaan

Sofia Kangas kertoo karttakeppi viuhuen Vanajan kirkon alttaritaulusta.

– Tämä kertoo Jeesuksen elämänvaiheista. Alttaritaulu on monen mielestä kirkon kiinnostavin koriste. Harva uskoo, että se on oikeasti puusta tehty, Kangas sanoo.

Hämeenlinnan kirkossa ja Vanajan kirkossa on myös tänä kesänä paikalla oppaat, jotka ovat joka arkipäivä valmiita vastaamaan vierailijoiden kysymyksiin ja vetämään tarvittaessa pieniä kirkkokierroksia.

– Emme tyrkytä opastuksia. Kirkossa saa käydä vain rauhoittumassa, mutta jos ihmisillä on kiinnostusta, opastusta saa maksutta, Hämeenlinnan-kirkon ylivahtimestari Osmo Nissi sanoo.

Useimmiten kysymykset koskevat kirkon historiaa ja kirkkorakennusta. Kankaalta välillä kysytään myös Hämeenlinnan yleishistoriasta.

Myös muilla kielillä

Hämeenlinnan-kirkossa vierailijoita on ollut päivässä parhaimmillaan 55 ja huonoimpina päivinä vain 20.

– Aika usein opastettavat ovat jo keski-iän ylittäneitä. Meillä käy opastettavien lisäksi paljon vakiokävijöitä, jota eivät ole niin kiinnostuneita opastuksesta, Hämeenlinnan-kirkon opas Artti Kaipiainen sanoo.

Kangas vetää Vanajan-kirkossa päivittäin noin kolme opaskierrosta ja vierailijoita on keskimäärin 15 päivittäin.

– Monet tulevat vain piipahtamaan ja yllättyvät kun täällä onkin opas paikalla, Kangas naurahtaa.

Oppaat ovat valmiita vastaamaan vierailijoiden kysymyksiin suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

– Sain paikan alun perin siksi, että osasin saksaa, Kangas nauraa. Hän vetää opastuksia viikoittain muilla kuin suomen kielellä.

Rengon kirkossa järjestetään toiveiden mukaan kirkkokierroksia vapaaehtoisvoimin. Tänä vuonna kysyntää on ollut Rengon kirkossa vain muutamalle opastukselle. (HäSa)

Menot