fbpx
Kanta-Häme

Ainahan se on mielessä: Linna Jazz

Runko pysyy, mutta “aina on pakko vähän elää”. Siinä vuodesta 1991 järjestetyn Linna Jazzin rakennuspalikat.

Tänä vuonna festivaali “elää” huomioimalla säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuoden. Pianisti Janne Maarala soittaa sunnuntaina Sibeliuksen syntymäkodissa improvisaatioita maestron musiikista.

– Hämeenlinna Big Bandilla on myös aina uusia vieraita. Tänä vuonna pääkonserttiin tulevat Markus Ketola sävellyksineen ja Aija Puurtinen, joka ääniakrobaattina on yhtenä instrumenttina big bandin seassa, kertoo Linna Jazzin taiteellinen johtaja Timo Lehto.

Konsepti sinänsä on pysynyt samana. Voi jopa sanoa, että on saanut pysyä.

– Tätä tehdään aika paljon jazzin ehdoilla. Meidän ei ole tarvinnut tehdä tästä iskelmätapahtumaa, Lehto sanoo.

Jos ihan tarkkoja ollaan, festivaalin nimen pitäisi olla Linna Rytmimusiikki.

– Jazzissa on useita genrejä, ja rytmimusiikki kattaa ne kaikki. Esimerkiksi pääkonsertti on tänä vuonna soul-painotteinen, kertoo tapahtuman markkinointipäällikkö Kari Viitamäki.

Pääkonsertissa esiintyvät tänä vuonna Hämeenlinna Big Bandin lisäksi englantilais-hollantilais-suomalainen Stuart Lisbie Band ja kotimainen Aili ja Osmo Ikonen Group.

– Ikosen sisarukset ovat tosi taitavia. Aili Ikonen on esiintynyt Linna Jazzeilla viime vuoden kirkkokonsertissa, mutta nyt ehdotimme, että hän ja Osmo Ikonen tulisivat yhdessä, Timo Lehto sanoo.

Esiintyjiä on tänä vuonna satakunta yhteensä kolmessatoista konsertissa. Myös ulkomaisia esiintyjiä saapuu jälleen, muiden muassa Tomi Leino Trion kanssa Roots-risteilyllä esiintyvä yhdysvaltalainen Barrelhouse Chuck.

Tapahtuma on välillä hankkinut yhteisiä esiintyjiä Pori Jazzin kanssa, mutta tänä vuonna kaarti kerättiin Lehdon omien kontaktien kautta. Yksi luottosuosittelijoista on edellä mainittu Tomi Leino.

– Saamme myös joka vuosi poskettoman määrän esiintymistarjouksia. Meillä on hyvä maine.

Tänä vuonna Linna Jazzkin joutui hieman supistamaan tarjontaansa Hämeenlinnan kaupungin kiristettyä avustuspussin nyörejä. Myös yhteistyökumppanien saaminen on vaikeutunut.

– Torstainen torikonsertti jäi pois.

Tapahtuma kestää yhden viikonlopun, mutta on järjestäjien mielessä koko vuoden.

– Heti tapahtuman jälkeen on varattava esimerkiksi Linnanpuisto seuraavallekin kesälle, jottei kukaan kaappaa sitä.

Linna Jazzista on yleensä selvitty kommelluksitta ja häiriöittä.

– Kerran meille tuli New Orleansista ihan väärä bändi. Emme tienneet, mitä sieltä oli tulossa, ja tuli marssibändi, Lehto ja Viitamäki kertovat.

– Yleisö ei välttämättä huomannut mitään, ja iloisia poikia soittimet kaulassahan ne olivat. Hauskaakin oli. Musiikki kyllä oli aivan hirveää. HäSa

Linna Jazz Hämeenlinnassa 9.–12.7.

Menot