fbpx
Kanta-Häme

Ainakin joka viidennes vauvaperheistä kokee uupumuksen oireita – Kanta-Hämeessä tilanne on keskimääräistä parempi

THL:n kyselytutkimuksen mukaan vanhempien uupumusoireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea.
Synnyttäneillä vanhemmilla eniten uupumusoireita oli Kainuun hyvinvointialueella ja vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla.
Synnyttäneillä vanhemmilla eniten uupumusoireita oli Kainuun hyvinvointialueella ja vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla. Arkistokuva.

Uupumuksen oireita on 20–40 prosentilla vauvaperheistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Uupumusoireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat kuitenkin suuresti eri puolilla Suomea.

–  Alueilla on nyt mahdollisuus saada alustava kuva oman alueen vauvaperheiden hyvinvoinnista, jonka perusteella ne voivat tarvittaessa pohtia toimia perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi, vaikka pienten vastausmäärien antama kuva ei ole täysin luotettava, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti tiedotteessa.

Synnyttäneillä vanhemmilla eniten uupumusoireita oli Kainuun hyvinvointialueella ja vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla. Kainuussa oireita koki 42 prosenttia vanhemmista ja muilla mainituilla hyvinvointialueilla noin kolmannes vanhemmista.

Kanta-Hämeessä noin kolmannes synnyttäneistä vanhemmista oli kokenut masennusoireita vauvan odotusaikana.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

14 prosenttia synnyttäneistä kantahämäläisvanhemmista koki masennusoireilua ensimmäisen kuukauden aikana.

Toisilla vanhemmilla uupumusoireita oli yleisimmin Helsingin, Pohjanmaan, Lapin ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla, missä uupumusoireista kärsi yli kolmannes kyselyyn vastanneista. Vähiten uupumusoireita toisilla vanhemmilla oli Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä uupumusoireita koki noin viidennes kyselyyn vastanneista.

Noin 60 prosenttia synnyttäneistä kantahämäläisvanhemmista oli sitä mieltä, että he eivät ole nukkuneet riittävästi synnytyksen jälkeen. Toisista vanhemmista noin 50 prosenttia oli samaa mieltä synnyttäneen kanssa.

Kainuussa neljännes synnyttäneistä kokenut yksinäisyyttä

Myös yksinäisyyttä koettiin eniten Kainuun hyvinvointialueella, vähiten sen sijaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Kainuussa yksinäisyyttä koki synnyttäneistä vanhemmista joka neljäs, mutta Keski-Uudellamaalla harvempi kuin joka kymmenes synnyttäneistä.

THL:n mukaan toisen vanhemman yksinäisyyden kokemukset olivat kyselyn perusteella harvinaisia. Eniten sitä koettiin Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilla, joissa toisista vanhemmista noin viisi prosenttia oli kokenut yksinäisyyttä.

Tutkimuksen mukaan äitiysneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta vanhemmasta. Lastenneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä puolet synnyttäneistä ja yli puolet toisista vanhemmista.

THL:n FinLapset-kyselytutkimukseen kutsuttiin yli 34  000 vanhempaa, joista puolet äideistä ja runsas kolmannes toisista vanhemmista vastasi kyselyyn. Tutkimus tehtiin maalis–joulukuussa 2020.

Menot