Kanta-Häme

Ainakin tiedonkulku takeltelee pahasti Lammin koulukyydeissä

Ainakin tiedonkulku takeltelee pahasti Lammin koulukyydeissä.

Kaikilta osapuolilta puuttuu tietoa. Perheet eivät tiedä kyytien tarkkaa aikataulua. Kuljetusyrittäjä ei tiedä kyydittäviensä yhteystietoja. Koulu ei tiedä, miten kuljetukset sujuvat. Kukaan ei tiedä, mistä kaivattua tietoa saisi.

Näin voisi kiteyttää Lammin-Tuuloksen alueella tehdyn kyselyn tulokset.

Lammilainen Noora Majander kyllästyi kuuntelemaan vanhempainilloissa ikuista marmatusta koulukyydeistä.

– Minulla on kolme lasta. Kyytiteema nousi aina vanhempainilloissa esille, mutta tuntui, etteivät yksittäiset palautteet johtaneet mihinkään.

Koottu palaute

Majander pohti, että palaute pitää saada kootusti ja toimittaa se kaupungille.

Niinpä hän järjesti toisen lammilaisen, Laura Welinin kanssa asiakastyytyväisyyskyselyn vanhemmille, joiden lapset käyttävät Lammin-Tuuloksen alueella koulukyytejä.

Tiistai-iltana lasten vanhemmat, kaupungin edustajat ja kuljetusliike Ismo Rajamäen edustajat saivat kuulla kyselyn tuloksia.

Majander ja Welin korostivat, että paljon positiivistakin nousi esille, mutta osin palaute on aika karua kertomaa.

Kyselyn vastausprosentti oli 65. Se koski niin esikoulun, Konnarin alakoulun kuin Hakkalan yläkoulunkin kyytejä tämän vuoden alusta pitäen.

Monenlaisia pulmia

Kyselyn mukaan aikatauluongelmat ovat yleisiä. Kyyti voi tulla selvästi etuajassa, mutta paljon yleisempää on se, että lapsi odottaa jopa 45 minuuttia myöhässä olevaa kyytiä.

Joidenkin pitkämatkalaisten kohdalla ylittyy 2,5 tunnin maksimiaikaraja päivittäisiin koulukyyteihin. Useilla se on lähellä ylittyä.

Vanhemmat kokevat myös turhauttavaksi sen, että koulukyydit kiertelevät niin paljon, että varttitunnin matkaan voi kulua tuntikin.

Koululaisia on lisäksi jätetty väärille pysäkeille. He ovat kokeneet kyydit turvattomiksi, eikä asiakaspalvelukaan ole aina ollut priimaa.

Toisaalta kyselyn tekijät korostavat, että kuljettajillakin saattaa olla kovia aikataulupaineita, eivätkä takapenkillä mellakoivat lapset ole aina omiaan nostamaan tunnelmaa.

Keskustelutilaisuudessa kävi lisäksi ilmi, että muutamat lapset tulevat koululle jo seitsemän jälkeen, kun koulu alkaa siitä tunnin kuluttua. Ei ole selkeätä ohjeistusta, missä ja kenen kanssa he tuon ajan viettävät.

Lada ja Mersu

Muutamat vanhemmat arvioivat, että jo pelkästään tiedonkulun parantamisella saataisiin paljon aikaan. Lisäksi kaupungin suuntaan muistutettiin, ettei Ladan hinnalla saa Mersua.

Monet myös yhtyivät koulukuljetuksista vastaavan liikennöitsijä Ismo Rajamäen selvitykseen, että kyytien järjestäminen on iso palapeli, kun pienet ja suuret koululaiset, erilaiset reitit ja muuttuvat lukujärjestykset pitää sovittaa yhteen.

Vanhemmat myös kyselivät, johtaako nyt tehty selvitys mihinkään, vai onko työ täysin turha.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa lupasi, että koulukyydeistä vastaava palvelusuunnittelija Kalle Lehtinen ja yrittäjä Ismo Rajamäki saavat istua saman pöydän ääreen pohtimaan, miten puuttua epäkohtiin. Asia tuodaan myös lasten ja nuorten lautakunnan tietoon.

Keväällä on luvassa uusi kysely ehkä Wilman kautta toteutettuna. (HäSa)

 

Päivän lehti

28.1.2020