Kanta-Häme

Aino ja Janne palasivat kesäkotiin Aulangolle

Hämeenlinnalaisten lemmikkijoutsenparilla, Ainolla ja Jannella, ei ole vähäisiäkään sopeutumisvaikeuksia palata pimeän talven jälkeen kesäkotiin Aulangolle. Auton takaosaan nostetuissa puisissa kuljetushäkeissäänkin ne tuntuivat maanantaisella paluumatkallaan, ääntelystä päätellen tietävän milloin kuljetus lähestyy määränpäätä – Joutsenlampea.
 
Tällä kertaa ”nuoren parin” kotiinkuljetuksesta vastannut luontopalvelujen kenttäpäällikkö Jere Rauhala Metsähallituksesta uskoi lintujen jo illalla löytävän jokakesäisen pesäpaikkansa lammen keskellä saaressa, suojassa mahdollisilta vaaroilta.
 
Puolikesyjen lintujen rahtaaminen keväällä Hämeenlinnaan ja syksyllä Ähtäriin Rauhala laskee tarkoitetun lähinnä hämeenlinnalaisten ja Aulangolla vierailijoiden ilahduttamiseksi.
 
Aulangolle joutsenet ovat kuuluneet yli sadan vuoden ajan ja ovat jatkuvasti kesäkauden vetonaula. Useina vuosina ne ovat lammella lipuneet pienenä perheenä, onnistuttuaan saamaan poikasia.
 
Nimensä: Ainon ja Jannen – Jean Sibeliuksen ja hänen puolisonsa Ainon mukaan, kyhmyjoutsenet saivat vuonna 2009, Metsähallituksen 150 juhlavuonna järjestetyssä nimikilpailussa.
 
Talvihoidossa  Ähtärissä
Eläintenhoitaja Pasi Makkosen lähestyessä varovaisesti ja hiljaa jutellen ”odotushuoneessa”, häkissä siirtoa odottelevia lintuja ne tuntuvat aistivan matkan Hämeeseen olevan edessä.
 
Vielä viimeinen Makkosen tekemä lähtötarkastus, ja luukuin varustetut kuljetuslaatikot loksahtavat kiinni. Matka kesäkotiin alkaa. Taakse jäävät monet talvikauden kumppanit, mandariinisorsat, hanhet, sotkat ja laulujoutsenet.
 
– Ainolla ja Jannella talvipäivät valoisassa lintutalossa kuluvat altaassa uiskennellen ja torkkuen. Välillä ne pistäytyvät jyvälaatikolla. Pariskunnan herkkuihin kuuluvat jyvien lisäksi rehut, leipäseos, salaatti ja porkkanaraaste, eikä tähteitä jää tarjotusta kalastakaan, Pasi Makkonen kertoo.
 
Aulangolla linnulle on ravintoa tarjolla yllin kyllin luonnossa. Jere Rauhalan mukaan se riittää niille mainiosti.
 
Joutsenten ruokkiminen on kuitenkin sallittua.
 
– Mieluiten vaaleaa leipää. Pullassa on turhia rasvoja ja sokeria, Rauhala opastaa. Hän muistuttaa, että poikasistaan Aino ja Janne huolehtivat itsenäisesti ja saattavat varjella niitä mustasukkaisestikin aina siihen saakka, kun ne nousevat siivilleen ja kohti omaa itsenäistä elämäänsä.
 
Maanantai-iltana joutsenia oli Aulangolla vastassa sataan nouseva ystäväjoukko.