Kanta-Häme

Aino Koskelasta ensimmäinen nainen sotilaskapellimestarina

 

– Minulla on aina ollut tunne, että minulla on eniten annettavaa muusikkona orkesterin edessä, sanoo kapellimestari ja Panssarisoittokunnan käyrätorvisti Aino Koskela. 
 
– Vahvuuteni kapellimestarina on varmaankin herkkyys kuulla ja aistia soittajia. Pystyn pitämään laajat linjat käsissäni.
 
Hän on suorittanut aliupseerikoulun Santahaminassa ja Kaartin soittokunnassa. Sibelius-Akatemiassakin hän opiskeli ensin valmistuakseen sotilaskapellimestariksi.
 
Viime tipassa hän vaihtoi pääaineekseen sinfoniaorkesterinjohdon, kun ovet avautuivat Leif Segerstamin luokalle. 
 
– Kun Panssarisoittokunta lakkautetaan, puolustusvoimat on antanut minulle mahdollisuuden jatkaa sotilaskapellimestarin opinnot loppuun. Minusta pitäisi tulla Suomen ensimmäinen naissotilaskapellimestari vuonna 2015.
 
Lahjakkuuksien …luokalla
Nuoresta asti hänellä on ollut iso palo musiikin pariin ja kaipaus johtaa orkesteria, vaikka hänellä ei ole monen muun muusikon tapaan taustallaan musiikkiperhettä.
 
– Halusin soittaa käyrätorvea 9-vuotiaasta kotikaupungissani Järvenpäässä. Sitä ennen soitin pianoa, mutta en tosissani. Säveltänyt olen lapsesta asti.
 
Peruskoulun 7-luokkalaisena hän aloitti Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa käyrätorvensoiton sekä kävi Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla, jossa tämä valmensi nuoria lahjakkuuksia. Samaan aikaan opiskelivat Pietari Inkinen ja Eeva Ollikainen. 
 
– Tie on ollut kivinen, ja monet itkut on itketty. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että kaikella on ollut tarkoituksensa. 
 
Viime kesäkuussa Aino Koskela valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta. Sopivasti kesällä oli käyrätorvistin paikka avoinna Panssarisoittokunnassa Hämeenlinnassa. 
 
Hyviä soittajia …on hyvä johtaa
Aino Koskela sanoo, että Hämeenlinnaan on ollut hyvä tulla töihin. Sotilassoittokunnan taso on noussut huimasti.  
 
– Täällä on töissä hyvin lahjakkaita ja monipuolisia muusikoita.
 
Siksi on sääli, että puolustusvoimat on päättänyt lakkauttaa Panssarisoittokunnan.
 
– Lakkautuksen ymmärtäisi, jos täällä ei olisi kuulijoita. Panssarisoittokunnan porukka on lämminhenkinen ja konsertit ovat olleet täynnä. Täällä osataan arvostaa hyvää, elävää musiikkia. 
 
Ensi vuoden alusta lähtien Hämeenlinnassa ei ole ammattimaista sotilassoittokuntaa. Vuoden tauon jälkeen, tammikuussa 2015, Lahdessa toimiva Varusmiessoittokunta siirretään Parolaan. 
 
Varusmiessoittokunta aloittaa aina tammikuussa peruskoulutuskauden, ja noin huhtikuusta syyskuuhun Varusmiessoittokunta esiintyy eri puolilla Suomea.
 
Sibeliusta …puhallintriona
Opintoihin kuuluvan viimeisen orkesterinjohdon diplomityönsä Anni Koskela teki Oulun kaupunginorkesterin kanssa. 
 
Hämeenlinnassa hän on johtanut Hämeenlinnan kaupunginorkesterin lastenkonsertin vuonna 2010 ja vieraillut kaupungissa myös Jorma Panulan mestarikurssilla. 
 
Perjantaina hän johti Tampere Chamber -kamariorkesteria operetissa Kreivitär Mariza Verkatehtaan Vanaja-salissa. 
 
Kreivitär Marizan ensi-ilta oli lokakuussa Tampereella Kimmo Tullilan johtamana. Aino Koskela johti operettiproduktion harjoitukset. Hämeenlinnan esitys oli uusi ensi-ilta, uudella miehityksellä. 
 
Sunnuntaina hän asettuu vuorostaan soittajan paikalle Panssarisoittokunnan kamarimusiikkikonsertissa Hämeenlinnan teatterissa. 
 
Käyrätorvisti Aino Koskela, trumpetistit Anni Jääskeläinen ja Päivö Iso-Herttua sekä pasunisti Pekka Laurikka soittavat puhallintriona Sibeliusta.  Konsertissa kuullaan myös Brahmsia, Ravellia, Gröndahlia, Haydnia. (HäSa)

Mainos