fbpx
Kanta-Häme

Aino & Miihkali -duo yhdistää kanteleen ja kitaran

Moni asia on päästetty ulos laatikosta, kun kanteleensoittaja Aino Ruotanen ja kitaristi Miihkali Jaatinen esiintyvät Aino & Miihkali -duona pitkin poikin Suomea Outside the Box -kiertueellaan.

– Kiertueen nimi tulee singlestämme Siri’s Runaway, jossa tekoäly Siri lähtee karkuun puhelimesta, Ruotanen kertoo.

Samalla kiertue on muusikkopariskunnan irtiotto opiskeluaikojen harjoituskopeissa istumisesta.

– On hienoa päästä esiintymään, ei vain opiskelemaan, Ruotanen nauraa.

 

Hämeenlinnassa Aino & Miihkali -duoa nähdään ja kuullaan keskiviikkona 25.7. AP-klubilla.

Ruotasen mukaan klubi-isäntä, muusikko A.P. Sarjanto “löysi” duon Voi veljet -bluegrass-konsertista ja ehdotti vierailua Hämeenlinnan musiikillisimmassa kellarissa.

Albertin kellarissa Piparkakkutalon alakerrassa kuullaan Ruotasen omia sävellyksiä, jotka Ruotanen ja Jaatinen ovat sovittaneet yhdessä. Molempien instrumenttien ääni on haluttu saada mahdollisimman selvästi esiin.

– Olemme miettineet, miten jaamme soitettavat, jotta molemmat soittimet kuuluvat kappaleissa yhtä lailla.

 

Ruotanen on saanut sävellyksiinsä vaikutteita muun muassa oleskelustaan Ghanassa Afrikassa.

– Luupit ovat musiikissani aika suuressa osassa, ja haemme ennen kaikkea rytmistä juttua. Minulla on aina ollut rytminen ote kanteleensoittoon. Olen alusta asti koettanut löytää oman, modernin näkökulman tähän instrumenttiin.

Kantele on Ruotasen pääsoitin, “ykkösjuttu”. Toiseksi sen rinnalle on omien sävellysten myötä noussut laulu. Hän soittaa myös viulua.

Rytmikkyyden lisäksi duolle ominaista on tunnelmointi.

– Pidän mielikuvituksellisuudesta, satumaailmoista ja unenomaisuudesta.

 

Kaksikko on kiertänyt maailmaa lähinnä erikseen. Molemmat ovat aloittaneet opintonsa Joensuussa, mutta eri aikaan. Jaatinen on opiskellut Bostonissa ja soittanut sieltä palattuaan muun muassa Palefacen yhtyeessä.

Ruotanen taas on kiertänyt Ruotsissa, Tanskassa ja Ghanassa. Hän on keikkaillut sekä soolona että Uniruukki-yhtyeen kanssa.

Ruotanen ja Jaatinen tutustuivat alun perin Joensuussa. Saman katon alle Helsinkiin muutettuaan muusikkopariskunta alkoi myös hiljalleen kokeilla yhdessä soittamista.

– Ensin aloitimme ihan eri soittimilla, huvin vuoksi ja vähän katusoitellen. Jossain vaiheessa hoksasimme, että tämähän sujuu ihan hyvin. HÄSA

Aino & Miihkali AP-klubilla Hämeenlinnassa keskiviikkona 25. heinäkuuta.

Menot