fbpx
Kanta-Häme

Ainoa luovuttaja saa hyvän mielen

Kylmälaukku odottaa keittiön pöydällä. Outi Laatikainen lähtee taas pian äidinmaitopulloineen autoilemaan. Hän vie säännöllisesti Kainuun keskussairaalaan lypsämäänsä maitoa, jota tarvitsevat etenkin keskolan vauvat.

Kun Laatikainen kyseli luovutusmaidon tarpeesta pari viikkoa sitten, hän yllättyi kuullessaan, että olisi maakunnan ainoa äidinmaidon luovuttaja.

Tilanne vaihtelee synnytyssairaaloissa vuoden mittaan suuresti. Nyt Kainuussa on äidinmaidosta pula ja sitä riittää vain keskosille. Esimerkiksi Turun ja Oulun äidinmaitokeskuksissa maitoa on taas runsaasti.

– Kun keväällä tilanne oli todella huono, lastenklinikka kampanjoi tilanteen parantamiseksi Twitter-tilillään, kertoo apulaisosastonhoitaja Christina Tuominen Turusta.

Hän muistuttaa, että äidit ovat auttamishaluisia, mutta pelkkä halu ei riitä. Ylimääräistä maitoa ei aina ole jakaa.

Oulussa on ollut pulaa ajoittain, mutta joskus äidinmaitoa on myytykin muualle, Kuopioon asti. Luovuttajia voi olla vaikea saada kesäisin ja juhlapyhinä.

Erikoislääkäri Outi Tammela Tampereen yliopistollisesta sairaalasta arvioi, että äidinmaitoa on hälyttävän vähän pari kertaa vuodessa. Silloin ensisijalla ovat sairaimmat vauvat.

MAIDON LYPSY vaatii viitseliäisyyttä. Hygieniasta huolehtiminen ja katkeamaton kylmäketju ovat Outi Laatikaiselle tärkeitä.

– Olen mielelläni niissä tosi tarkka. Vauvat, joille annetaan äidinmaitoa mieluummin kuin korviketta, ovat hyvin hauraita.

Luovuttaja saa rahaa, mutta tärkeimpänä palkkiona Laatikainen pitää hyvää mieltä.

Menot