fbpx
Kanta-Häme

Ainon ja Jannen poikaset eivät palaa Aulangolle

Aulangon joutsenten, Ainon ja Jannen poikaset oppivat lentämään vasta ensi keväänä. Metsähallituksen suunnittelijan Ari Väänäsen mukaan ne ovat yrittäneet räpiköidä Joutsenlammessa, mutta lentoon ei ole vielä päästy.
 
Lokakuun loppupuolella, ennen syysjäiden tuloa koko perhe matkustaa taas maanteitse Ähtäriin, talvikotiinsa. Ne viettävät talven sisätiloissa, joissa niillä on uiskentelua varten vesialtaat.
 
Väänänen sanoo, että tämän kesän poikaset alkavat treenaamaan lentämistä vasta keväällä muuttoaikana, jolloin ne päästetään ulos.
 
– Kyhmyjoutsenet oleskelevat enimmäkseen meren rannalla eivätkä yleensä lennä sisämaahan. Luultavasti nämäkin päästetään vapaiksi meren äärelle, lajitovereiden seuraan. Rannikolla on hyvä ryhtyä harjoittelemaan ja lentämään siellä syntyneiden seurassa, jotka nekin vasta aloittavat harjoittelun, tuumaa Väänänen.
 
Aulangon poikaset ovat vielä aivan harmaita. Samanikäiset lajitoverit rannikolla ovat muuttaneet väriä valkoisemmaksi jo reilusti.
 
Aino ja Janne kokivat menetyksen, kun kaksi poikasista hävisi alkukesästä. Muuten kesä sujui nelihenkisessä perheessä hyvin, katselijoita ja ruokkijoita riitti. Poikasetkaan eivät enää ole arkoja, vaan tulevat ahnaasti välipalalle.
 
Pariskunta ei ole aivan lentokyvytön. Pakkasilla ne ovat tänä kesänäkin pyörähtäneet muutaman kerran lammessa olevan saaren ympäri. Yhtenä syksynä, Ähtäriin muuttoa valmisteltaessa ne jaksoivat lentää golfkentälle saakka, ennen kuin voimat ehtyivät.

Menot