Kanta-Häme

Ainutlaatuinen avointen ympäristöjen koulu

Testiryhmä nipistelee toisiaan käsivarsista remontoidun Tuomelan koulun neljännessä kerroksessa. Kaverukset ovat varmoja, että näkevät unta.

– Ihan kuin kuninkaallisten koulu, huudahtaa ensi viikolla ykkösluokan aloittava Eelis Överlund.

Toiselle luokalle menevät Heta Jormalainen, Saimi Penttilä ja Leo Laatikainen komppaavat mukana.

Remontin viimeistely on vielä hieman kesken, mutta avoimeen oppimisympäristöön on jo tuotu kota, jonka ympärille koko ajatus on rakentunut. Tanskalaisesta koulusta saatu idea tukee ajatusta siitä, että luokka voi kokoontua päivän alussa kotaan.

– Kota tarjoaa turvallisen alun koulupäivälle. Opetus aloitetaan sitten, kun hetki on sopiva, kertoo koulun rehtori Arto Nykänen.

Samalla neljästä osasta koostuvalla kodalla voidaan jakaa tilaa eri tavoin. Perinteisiä luokkahuoneita ei enää ole, vaan samassa isossa oppimisympäristössä tulee olemaan kaksi tai kolmekin ryhmää kerrallaan.

Ryhmät on jaettu ikäryhmittäin eri kerroksiin. Opettajat työskentelevät tiloissa tiimeissä.

Suuren avoimen tilan lisäksi on rakennettu kaksi pienempää tilaa, joista toinen on opettajille ja toinen oppilaiden rauhoittumista varten.

Nykäsen mukaan jossain vaiheessa päivää voi tulla tarve mennä keskittymään hetkeksi pienemmässä ryhmässä.

Kesäloman loppuminen ei tunnu lapsia harmittavan. Eniten kuullut adjektiivit uudesta koulusta ovat kiva, hieno ja kaunis. Pojat toteavat koulun näyttävän pelimaailmalta.

Kaikki kalusteet tulevat olemaan liikuteltavia, ja opetusteknologia on täysin langatonta. Luokissa on esimerkiksi jalustalla liikuteltavat kosketusnäytöt.

Pulpetteja ei ole, vaan pöytien lisäksi jokainen lapsi saa oman, sähköisellä lukolla toimivan lokerikon, jonka saa auki numerokoodilla.

– Nyt voidaan kertoa kavereille, kuinka hieno paikka tämä on, Penttilä iloitsee.

Avoimessa oppimisympäristössä tavoitellaan myös tilannetta, jossa oppilaan on helppo päästä paikasta toiseen poistumatta esimerkiksi käytävälle.

Jokaisessa oppimisympäristössä on omat wc-tilat. Neljännen kerroksen ympäristössä yksi ovi vie suoraan terveydenhoitajalle.

Kieltenopiskeluun sekä musiikin ja kuvaamataidon opiskeluun on omat tilansa.

Myös vanhemmat pitävät näkemästään. Leon äiti Minna Laatikainen huomauttaa, että avoimien tilojen trendi näkyy työpaikoillakin.

– Tuollainen kota sopisi varmasti hyvin myös avokonttoriin.

Nykänen vertaa avointa tilaa kirjastoon, jossa ihmiset osaavat avoimuuden vuoksi olla juoksentelematta ja huutamatta.

Myös Hetan isä Jukka Kemppi on sitä mieltä, että lapsille on luonnollista liikkua avoimessa tilassa. Uusissa opetustiloissa liikkuminen tapahtuu koulunkäyntiin sopivalla tavalla.

– Kyllä me tunneilla maltetaan rauhoittua myös, vaikka tilaa ja kavereita on paljon, tytär vakuuttelee. HÄSA