Kanta-Häme

Ainutlaatuiseen halliin ainutlaatuista toimintaa

Visamäen kampusalueella pantiin juhannuksen jälkeen alulle rakennustyömaa, joka näyttää maallikon silmään vielä syyskuussakin melko tavalliselta työmaalta. Kun 1 500 neliön suuruinen rakennus valmistuu maaliskuussa, on lopputulos kaukana tavanomaisesta.

– Vielä ei ole määritelty, mitä termillä nollaenergiatalo todellisuudessa tarkoitetaan, mutta tässä hallissa asia on viety niin pitkälle kuin kyetään ja vielä pikkuisen pidemmälle, sanoo Ruukki Constructionin VP Pekka Roivio.

Toukokuussa halliin muuttaa Hämeen ammattikorkeakoulun ohutlevykeskus, joka sijaitsee tällä hetkellä Moreenin alueella. Keskuksessa testataan ja kehitetään edelleen metalliyritysten tuotteita.

– Tämä on lähialueen yrityksille palvelutoimintaa, jota teemme tiiviissä yhteistyössä Ruukin kanssa. Opiskelijamme tulevat tekemään tänne myös omia opintoihin liittyviä kokeiluja. Loppujen lopuksi nämä kaksi puolta voivat nivoutua yhteen, kun reaalimaailma ja opiskelijat kohtaavat, sanoo ohutlevykeskuksen johtaja Jarmo Havula.

Opiskelijat ja tuotteet saman kattovaipan alla

Hamk on ainoa ammattikorkeakoulu Suomessa, jolla on kansainvälinen teräsrakentamiseen suuntautunut koulutusohjelma: construction engineering. Ohjelmassa aloittaa joka syksy noin 30 opiskelijaa. Suomenkielisessä rakennustekniikan koulutusohjelmassa vuosikurssit ovat hieman suurempia.

– Kun ohutlevykeskus tulee Visamäkeen lähemmäs opiskelijoita, hallia ja sen laboratoriotiloja voidaan hyödyntää muussakin tutkimus-, testaus- ja opetustoiminnassa, sanoo Hamkin teknologiaosaamisen koulutus- ja tutkimuskeskuksen johtaja Lassi Martikainen.

Ohutlevykeskus on Hamkille merkittävä rahakanava. Vuodet ovat erilaisia, mutta karkeasti arvioiden noin puolet ammattikorkean yritysrahoituksesta tulee metallituotteisiin liittyvistä tutkimus- ja kehittämispalveluista. Kanta-Hämeen 350 metalliyritystä työllistävät yli 5 000 henkilöä.

Tutkimusalusta ja käyntikortti

Ruukki Constructionille lähes nollaenergiahalli on ennen kaikkea käyntikortti. Energiapihistä rakennuksesta yritys vuokraa pienen, niin sanotun lanseeraustilan.

– Meillä on iso tarve näyttää osaamistamme. Integroimme eri rakennusvaiheita vähän perinteisestä poiketen. Yksi iso juttu on saada nykyinen talotekniikka toimimaan samassa paketissa vaipan ja energiatuotannon kanssa, sanoo Roivio.

Nollaenergiataloiksi kutsuttujen omakotitalojen ongelmaksi on muodostunut se, etteivät rakentajat saa tietää toteutuuko toivottu energiankulutus ja osaavatko asukkaat virittää säädöt kohdalleen. Visamäen hallissa näin ei tule tapahtumaan. Siihen asennetaan mittava määrä antureita.

– Täällä tullaan seuraamaan tarkasti energiankulutusta. Hallista tulee pitkäaikainen tutkimusalusta, luonnehtii Martikainen. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic