Kanta-Häme

Aiotaanko forssalaisia pettää sotessa?

Oma-Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg Kuva: Markku Tanni / arkisto

Mielipidekirjoituksessaan (HäSa 10.10) kansanedusta Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vaatii maakuntaa ja sote-uudistusta suunnittelevaa Oma Hämettä julkaisemaan suunnitelmansa siitä, miten paljon palveluja aiotaan keskittää maakuntakeskukseen.

”Kunnissa on kerrottu Oma Hämeen valmistelijoiden toimesta, että kiinteistöt teillä on, mutta ei ole lääkäreitä”, toteaa Anttila kirjoituksessaan. Hän myös arvioi, että kuntia on petetty.

 

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg, onko tällaisia asioita ollut esillä kuntakierroksilla?

– Ei meillä ole tällaisia suunnitelmia. Malli vain on monimutkaisempi kuin nykyinen. Jos suora valinta eli valinnanvapaus toteutuu, markkinat määrittävät, mihin yksityisten toimijoiden sote-keskuksia tulee.

– Maakunta kuitenkin takaa palvelut sinne, missä yksityisiä toimijoita ei ole. Tosin sekin on poliittinen päätös. Ja toisaalta asiakkaat päättävät. Jos ei ole asiakkaita, ei maakunnankaan kannata ylläpitää sote-keskusta.

 

Aikoinaan puhuttiin myös mahdollisen maakunnan kokoisen kuntayhtymän perustamisesta, jos sote-uudistus menee mönkään. Onko siitä tehty suunnitelmia?

– Ei oikeastaan, me olemme valmistelleet maakuntauudistusta. Oli kuitenkin tilanne mikä tahansa, on tietenkin järkevää pitää paljon käytetyt palvelut ihmisten lähellä. Digitaalisuus voi osin tuoda niitä vielä lähemmäs eli kotisohvalle.

 

Miten sitten sairaalat, onko joku niistä uhattuna?

– Ihan niin kuin olisimme käyneet tämän keskustelun ennenkin: Oli se sitten maakunta tai kuntayhtymä, ei se ole tuomassa muutosta siihen, että Forssassa ja Riihimäellä jatkavat omat sairaalansa, joissa on osin tarjolla myös erikoissairaanhoidon palveluita. Keskussairaala on Hämeenlinnassa.

Anestesiassa tehtävät leikkaukset keskitettiin alkuvuodesta keskussairaaloihin. Keskittämisestä määrätään terveydenhuoltolaissa ja päivystysasetuksessa. Taustalla on potilasturvallisuus.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän, hykyn, ensimmäisenä yhtymäjohtajana toiminut Markku Puro loi ns. Forssan mallin, jossa perusterveydenhuolto, osin erikoissairaanhoito ja nykyään myös sosiaalipalvelut toimivat yhdessä.

Hän myös veti ns. Kanta-Hämeen sote III -suunnittelua, joka oli Oma Hämeen edeltäjä.

Joulukuussa 2015 tilannetta arvioitiin Forssan Lehdessä (9.12.2015) näin:

”Kanta-Häme alkaa tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdessä maakunnallisesti vuoden 2019 alusta riippumatta valtakunnallisesta etenemisestä. Kanta-Hämeen sote III -hankkeen projektiryhmän päällikkönä toiminut Markku Puro sanoo, että ratkaisulla pyritään varmistamaan, että Kanta-Häme toimii jatkossa itsehallintoalueena, joka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Kuntapohjaiseen järjestelyyn ei ole enää paluuta, Puro paaluttaa maakunnan linjauksen.” HÄSA