fbpx
Kanta-Häme

Airbnb:stä löytyy yli 2 miljoonaa asuntoa - Niistä 63 on Hämeenlinnassa

Valoisa kolmio järvinäkymällä, poikamiesboksi parhaalla paikalla tai satavuotias puumökki. Kanta-Hämeessä Airbnb tarjoaa majoituksia moneen makuun. Hintahaitari on 20 eurosta lähes 800 euroon yöltä.

Mutta ketkä tarjoavat kotejaan vuokralle, ja miksi he ottavat tuntemattomia vieraita koteihinsa?

Airbnb perustettiin Kalifornian San Franciscossa elokuussa 2008. Se on palvelu, jonka kautta ihmiset voivat ilmoittaa, löytää ja varata majoituspaikkoja tavallisista kodeista eri puolilla maailmaa internet-sivustolta.

Hämeenlinnassa Airbnb:n puolesta puhuu muun muassa Anne Ranta-Eskola. Majoittuminen hänen kodissaan Niittykadulla maksaa 65 euroa yöltä.

“Majoituimme jo toista kertaa Annen ihanassa kodissa. Asunto on todella viihtyisä ja kaunis. Ystävämme, 17-v nuori mies, joka oli ensi kertaa tässä kohteessa sanoi spontaanisti “Vau!”, kun tulimme asuntoon, toinen “Vau!” pääsi, kun hän avasi kylpyhuoneen oven. Annea emme ole tavanneet kasvotusten, mutta kaikki asiat hoituivat todella hyvin puhelimitse ja viestein. Ystävällinen naapuri luovutti meille avaimen sovitusti”, kertoo Pauliina, joka on majoittunut Niittykadulla.

Ranta-Eskola päätyi majoittajaksi kuultuaan palvelusta tuttaviltaan.

– Olen itse asunut Yhdysvalloissa, ja meillä on ollut ulkomaalaisia au paireja, kun lapset olivat pieniä. Minusta on kiva olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä.

Viime kesänä hän majoitti ensimmäiset vieraansa. Heitä on ollut Jehovan todistajien konventtivieraista rockkonsertissa kävijöihin, yhteensä noin 15. Suunnilleen puolet vieraista tulee ulkomailta.

Majoittajan mukaan palvelun käyttö on yhtä helppoa kuin nettipankin.

– Tää on kiva harrastus. Ja samalla tulee säännöllisesti siivottua paikat. Ehkä kurjin puoli on lakanoiden pesu.

Joka yö Airbnb:n kautta yöpyy 800 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Hämeenlinnassa yksi heistä on tällä viikolla Ranta-Eskolan kodissa yöpyvä Miika Tuominen, joka toimii joukkueenjohtajana Power Cupissa. Tuomisen tytär Sara pelaa turnauksessa ja vaimo on tulossa perässä. 

Nurmon Jymyn F-tyttöjen turkoosi-joukkueen johtaja on tyytyväinen siitä, että majoitus löytyi keskustasta. Muu joukkue majoittuu Lyseolla, joten etäisyys on todella lyhyt.

– Hotelleissa ei ollut enää tilaa, kun aloimme katsella paikkoja ja seuraavana tuli mieleen kavereiden kehuma Airbnb.

Tuominen kertoo, että etenkään Suomessa toisen kotiin majoittuminen ei jännittänyt, vaikka kyseessä onkin perheen ensimmäinen Airbnb-majoitus.

Aikoinaan Ranta-Eskola mietti, pitäisikö arvoesineet piilottaa vieraiden ajaksi. 

Tarkoitus on, että koti on kuitenkin koti, jossa on ihan normaalit tavarat, eikä sitä tarvitse erikseen raivata vieraille. 

Kaikki jäi paikoilleen, eikä mitään ole hävinnyt vuoden aikana.

Yleensä vieraat kysyvät lakanoista, pyyhkeistä, pesuaineista ja siitä, miten avaimet saadaan.

– Ja usein sanon, että kahvia saa keittää. Usein vieraiden lähdettyä jääkaappiin on ilmestynyt vastavuoroisesti esimerkiksi juustoa.

Ongelmista Ranta-Eskola on kuullut vain tuttaviltaan, joiden ulkomaanmatkalla odotti ikävä yllätys. Maksua asunnosta oli pyydetty etukäteen suoraan nettipankkiin. Perillä ei ollutkaan asuntoa ja huijarin profiili oli kadonnut palvelusta.

– Siksi on tärkeää tutustua Airbnb:n sääntöihin ja hoitaa maksut sen kautta. 

Ranta-Eskola ei ota vastaan vieraita, jotka eivät tunnu luotettavilta.

– Iron Maidenin keikallekin tuli ensin kyselyjä nuorisoporukoilta, mutta päätin majoittaa keski-ikäisiä pariskuntia.

Silloin kun Niittykadulla on vieraita, hän asuu puolisonsa luona Helsingissä tai majoittuu ystävillään Hämeenlinnassa. 

Kaikki naapurit ovat kaikki suhtautuneet asiaan mukavasti. Eräs naapuri myös auttaa mielellään, ja antaa vieraille avaimen tarvittaessa.

Anne Ranta-Eskola on itsekin majoittunut Airbnb:n kautta Riiassa.

– Paikallisuus ei näy hotelleissa. Ne ovat samanlaisia kaikkialla. Ihmisten kodeista taas saa kuvan siitä, miten missäkin maassa asutaan.

Hämeenlinnassa asukkaita majoittaa myös Liisa, joka ei esiinny oikealla nimellään tässä jutussa.

– Ihmiset ovat helposti ennakkoluuloisia. Lähellä asuu hyvinkin vanhoja ihmisiä. Osa ei varmasti ymmärtäisi, miksi kodissamme käy vieraita ulkomailta, ja että toiminta on laillista turvallista.

Turvallisuudesta esimerkkinä on Airbnb:n kaikille majoittajille tarjoama vakuutus. Myös vierailijan turvallisuus yritetään taata: jos 24 tunnin sisällä majoittumisen alkamisesta kertoo, ettei asunto vastannut lupauksia, Airbnb palauttaa rahat.

Airbnb on myös tarkka ihmisten yksityisyydestä: palvelu ei näytä toisen yhteystietoja tai edes majoituksen tarkkaa osoitetta, ennen kuin majoitus on maksettu.

Yhteystietojen lähettäminen ennen maksua on tehty mahdottomaksi myös palvelun omien etujen vuoksi. Se saa jokaisesta majoittujasta muutaman euron itselleen. Jos viestikentässä yrittää lähettää puhelinnumeroa tai osoitetta, palvelu sensuroi ne.

Jos yhden henkilön yhden yön majoitus maksaa 70 euroa, ottaa Airbnb siitä 2 euroa itselleen. Se ei ole paljon, mutta 60 miljoonan vieraan majoittamisesta rahaa on jo ehtinyt yhtiölle kertyä. 

Liisan asunto on valoisa kerrostalohuoneisto. Se on remontoitu äskettäin ja saunakin on uusi. Sauna on kiinnostanut erityisesti ulkomaisia vieraita.

Kun hänen ystävänsä ehdotti Airbnb -toimintaa, oli Liisalla ennakkoluulonsa:

– Kukas nyt toisen kotiin tulisi?

Vasta puoli vuotta majoittajana toimineen Liisan luo on kuitenkin ollut jo paljon tulijoita. Kotimaan lisäksi muun muassa Israelista, Pariisista ja Taiwanista.

Liisalla on kodissaan hyvin tiukat säännöt: asunnossa ei saa järjestää juhlia tai tapahtumia. Tupakointi parvekkeella ja lemmikkieläimet ovat kiellettyjä.

– Kerran epäilin, että tausta ei ollut kunnossa. Silloin vieraat eivät päässeet tänne. Mitään bordellia täällä ei pidetä, Liisa tiivistää.

Osa vieraista haluaa paljon yksityisyyttä. Joidenkin kanssa Liisa viettää enemmän aikaa.

– Jotkut vieraat olen kutsunut myös mökillemme saunomaan.

Osan kanssa yhteydenpito jatkuu majoituksen jälkeenkin.

Sekä Liisa että Ranta-Eskola maksavat vuokratuloistaan lakisääteiset verot. Molemmat kertovat, että nykyään ihmisillä voi olla useitakin koteja. 

– Siksi niiden eteenpäinvuokraus on järkevää, sanoo Liisa. HÄSA

 

 

 

Menot