Kanta-Häme

Äiti ja poika tehtailivat rötöksiä

Hämeenlinnan käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaina rikosten sarjaa, joiden yhdistävänä tekijänä on samalla sukunimellä varustettu, vuonna 1972 syntynyt nainen ja vuonna 1994 syntynyt mies.

Kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel ei pysty vahvistamaan henkilöiden sukulaisuussuhdetta, mutta Hämeen Sanomien hankkimien tietojen mukaan kyseessä on äiti ja poika.

Vakavin syytteistä koskee heinäkuussa Hämeenlinnan Motonet-myymälässä tapahtunutta ryöstöä, jonka aikana mies anasti repun ja kuusi puukkoa. Myyjä huomasi varkauden verekseltään ja yritti pysäyttää epäillyn. Tämä yritti sitten väkivallalla ja puukotuksella uhkaamalla pitää puukkorepun itsellään.

Mies myönsi anastuksen, mutta kiisti uhkailun. Vajaan 500 euron varastettu omaisuus saatiin myöhemmin palautettua liikkeeseen.

Syyttäjä vaatii ryöstöstä miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Tunnustuksia

Reilua viikkoa myöhemmin saman miehen syytetään pahoinpidelleen toisen miehen nyrkeillä yleisellä paikalla. Mies on tunnustanut teon. Samassa istunnossa miehelle luettiin syytteet myös kahdesta aikaisemmasta rattijuopumuksesta sekä ajokortitta ajosta molemmissa yhteyksissä.

Lisäksi huhtikuussa mies yritti petosta tilaamalla toisen henkilön tiedoilla nettikaupasta tietokoneen. Myymälä ei kuitenkaan toimittanut tilausta. Sen sijaan pari viikkoa myöhemmin samantyyppinen petos onnistui toisessa nettikaupassa, kun mies sai haltuunsa reilun sadan euron arvoisen kellon. Mies tunnusti molemmat teot esitutkinnassa.

Miehen äiti onnistui samalla huhtikuun päivämäärällä huijaamaan vastaavaa tekotapaa käyttäen verkkokaupasta 695 euron arvoisen kellon. Elokuussa nainen onnistui huijaamaan samasta nettikaupasta itselleen kaksi puhelinta arvoltaan yhteensä hieman vajaat 900 euroa.

Kolmas naisen petoksista epäonnistui, kun yli 600 euron arvoista kameraa ja puhelinta ei luovutettu niitä hakemaan tulleelle naiselle. Syyttäjä vaatii naiselle rikoksista ehdotonta vankeusrangaistusta tai yhdyskuntapalvelua. Nainen tunnusti esitutkinnassa kaksi teoista ja kiisti yhden.

– Molemmilla syytetyillä on aikaisempaa rikostaustaa ja myös tuomioita, kihlakunnansyyttäjä Torkkel perustelee rangaistusvaatimuksiaan.

Molempien henkilöiden osalta tuomiot annetaan 29. elokuuta kansliatuomioina. (HäSa)

Menot