fbpx
Kanta-Häme

Äiti Mari Isotalo puolustaa lapsuutta

 

Kolmen lapsen äiti Mari Isotalo on siitä onnekas, että hän voi yhdistää työn ja perhe-elämän onnistuneesti.
 
– Ne tukevat toisiaan. Lasten kanssa ollessa tulee eteen tilanteita ja ajatuksia, joita haluan tuoda julki maalauksissa. Ajattelen kuitenkin asioita yleisellä tasolla, hän kertoo.
 
Kasvukipuja-teos on syntynyt kymmenen vuotta kestäneen kuvataiteilijan- ja äidinuran kunniaksi. Isotalo valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2002, ja samana vuonna syntyi hänen esikoisensa.
 
– Kirja esittelee värikuvin yli 80 lapsiaiheista teostani. Mukana on myös puolisoni KT Panu Isotalon kirjoittamia kasvatusta ja kasvamista käsitteleviä artikkeleja.
 
Kirjan kuvissa in mukana arkea ja juhlaa, iloa ja surua, pelkoa ja kiukkuakin – kaikkea elämään kuuluvaa. Ne voidaan tekijän mukaan nähdä jopa yhteiskunnallisena kannanottona.
 
– Olen lapsuuden puolestapuhuja, ja haluan herättää ihmiset ajattelemaan lapsuuden tärkeyttä, Mari Isotalo sanoo.
 
Maalauksissaan Isotalo on kuvannut koko ajan lapsia. Ensimmäisissä töissä pohjana olivat hänen omat lapsuuskuvansa, myöhemmissä maalauksissa malleina ovat omat lapset.
 
– Ihmisen kuvaaminen on kiinnostanut aina. Olen pohtinut omaa äitiyttä, sukupolvien kulkua ja sitä, miten lapsista saa kasvatettua hyviä ihmisiä. En väitä itse olevani maailman paras äiti, huonoja hetkiä on kaikilla.
 
Parhaiten Isotalo sanoo kykene kertoa asioita maalausten avulla.
 
– Olen kuvantekijä. En välttämättä osaa pukea juttuja sanoiksi. 
 
Panu Isotalo on tehnyt kirjassa olevat tekstit alun perin toiseen tarkoitukseen.
 
– Huomasimme, että tekstit sopivat hyvin Marin kuviin, ne tukevat toisiaan. Onhan meillä yhdessä 20 vuotta elämää takana ja kolme yhteistä lasta, hän sanoo.
 
Nykylapsilla hässäkkää
 
Mari ja Panu Isotalo ovat huolissaan siitä, millaisia yhteiskunnasta tulevia paineita nykyajan lapset joutuvat kokemaan. Näitä ovat esimerkiksi ulkonäkö- ja suorituspaineet. Nuoren ihmisen ajatuksia pyörittää melkoinen ulkoa tuleva tietotulvahässäkkä.
 
– Lasten pitää antaa rauhassa olla lapsia. Teininä ja aikuisena ehtii kyllä olla ihan tarpeeksi. Esimerkiksi 7-vuotiasta saatetaan kehua siitä, että hän osaa toimia itsenäisesti, mutta sen ikäinen tarvitsee ennen kaikkea tukea ja turvaa.
 
Isotalot näkevät nykyajassa myös liikaa pelkoa. Sitä lietsoo keltainen lehdistö, joka kertoo suurin otsikoin rikoksista.
 
– Aikuisia vaivaa tolkuton pelon kulttuuri, vaikka kaikki tilastot osoittavat, että rikokset ovat viime vuosina vähentyneet. Nykyään lapsia ei uskalleta enää päästää edes metsään leikkimään.
 
Mari Isotalon Kasvukipu-kirjaa saa verkkokaupasta, Taidelainaamosta, Kirja & Idea -kaupasta ja tekijältä itseltään.
 

Menot