Kanta-Häme

Aitoja makuja Härkätien juhlassa

Härkätien juhlassa uskotaan lähiruokaan.

– Ihmiset hakevat uusia hyviä makuja, ja meillä Hämeessä on lähialueella paljon tekijöitä, kehui markkinaisäntä Kari Karhu tuottajatorilla.

Makuelämyksiä tuottajatorilla oli moneen makuun: hämäläisiltä tiloilta perunoita ja juureksia, syksyn marjoja ja raparperia tuoreina ja hillottuina, juustoa ja leipää lähituottajilta sekä renkolaista villisikaa, makean nälkään suklaata ja hunajaa.

Loppilaisen Ankkurin Tyrnitilan tuotteita maistelleet Kirsi Kurkela ja Ulla Salonen nostavat ruokalistallaan kärkisijoille ruuan maun ja terveellisyyden. Lisäarvoa tuo esteettisyys.

Kotipuutarhureina molemmat kannattavat keräilytaloutta ja kierrätystä viljelijöiden kesken.

– Pieneltäkin tontilta saa silloin tällöin sadon, jota ei itse pysty käyttämään. Kierrätystä voisi tehdä jo taimivaiheessa, he tuumivat.

Härkätien juhlasta Kurkela ja Salonen suunnittelivat jatkavansa Hämeenlinnan Keskiaika- ja Lepaan puutarhatapahtumaan.

Leivän siemen

Härkätien juhlaan makujen houkuttelemana tullut Ritva Alanne antoi paikallisille leipomotuotteille täydet pisteet. Tuuloslaisen siemenleivän puolesta liputti myös hauholainen yrittäjä Leena Haavisto.

Yrittäjä Tarja Timonen kertoi yrityksen uusimman tuotteen, ruisleivän raaka-aineiden heilimöineen Vesivehmaan ja Sysmän pelloilla. Härkätien juhlaan esittelypöydälle hän sanoi nostaneensa leivät suoraan uunista lauantaiaamuna..

Tuotemaistiaisten äärellä viihtyneet Päivi ja Salla Kukko tunnustautuivat ruisleivän ja leipomisen ystäviksi.

– Ruuassa ratkaisevat maku ja terveellisyys. Oma merkityksensä on lähialueella tuotetuilla aineksilla, totesi Päivi Kukko nimeten kuitenkin lempiruoakseen poronkäristyksen.

Etelä-Hämeen Martat tarjosivat infopisteessään vertailevaa tietoa samantyyppisillä tuotteilla täytettyjen ruokakorien sisällöstä. Luomukori päihitti kilpailijansa, eines-, lähi- ja Pirkkakorit sekä hinnaltaan edullisimman korin.

– Luomu- ja lähiruoka ovat nouseva trendi, ja sen ovat kauppiaat huomioineet kiitettävästi, totesi marttojen edustaja Mervi Kallioinen.

Reskalla vietetyn Härkätien juhlan välipaloina tarjoiltiin torilla kesän viimeinen Hämeen Sanomien Tähtitapahtuma, jossa yleisöjoukkoa viihdyttivät laulaja Heidi Kyrön lisäksi tanssiseura Baunssin esitykset.

Härkätien juhlaa on samoilla ”eväillä” ja porukoilla järjestetty nyt neljä kertaa. Mahdollisesti ensi vuodeksi tapahtumaa kasvatetaan kaksipäiväiseksi. Kävelykatu Reskalla voisi markkinaisäntä Kari Karhun mukaan olla nykyistä enemmän tuottajia ja tekijöitä työnäytöksineen, sillä koko tapahtuma-alue laajenee kävelykatua pitkin länteen.

Härkätien juhlaa järjestivät lauantaina yhdessä Kaupunkikeskustayhdistys, Kehityskeskus Oy Häme ja Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma -hanke sekä joukko paikallisia yrityksiä. (HäSa)

 

Päivän lehti

22.1.2020