Kanta-Häme

Aitoo-rakkaus ei ruostu

Kotikutoinen ei välttämättä kuulosta hyvältä, kun puhutaan rockfestareista. Apulannan laulusolisti Toni Wirtanen käyttää kuitenkin sanaa kaikella rakkaudella, kun hän kuvaa Aitoon Kirkastusjuhlia.

– Usein sellainen maanläheisyys lähinnä ärsyttää, kun mikään ei pelaa. Mutta Aitoossa se nivoutuu kumminkin hyvään osaamiseen. Siellä tiedetään, mitä tehdään, Wirtanen sanoo.

Kirkastusjuhlat sai alkunsa vuonna 1882 paikallisen VPK:n kesäjuhlana, ja se on pitänyt sitkeästi pintansa isompien festivaalien joukossa. Apulannan ja Aitoon suhde alkoi vuonna 1997, kun Kirkastusjuhlien järjestäjät kutsuivat esiintymään ”helvetin kovassa nosteessa olevan hittibändin”, kuten Wirtanen tilannetta kuvailee.

– Ne tilasi meidät, ja mehän mentiin. Siinä kävi niin, että bändi ja festivaali löysivät heti toisensa. Muita yhtä rakkaita esiintymispaikkoja meillä ei ole, Wirtanen kertoo.

Ensivisiitin jälkeen Apulanta on soittanut Kirkkareilla joka vuosi, paitsi keikkatauon aikana vuonna 2010. Seuraavana vuonna Apulanta soitti kahtena päivänä peräkkäin, ja siksi nyt on vuorossa 20. keikka Aitoossa.

– Siitä on tullut kesän kohokohta meillekin. Kirkastusjuhlia ei voi verrata mihinkään muuhun. Siellä on oma henki ja se on paikkana niin erikoinen.

Niin, se paikka. Aitoon Kirkastusjuhlien päälava ei ole taivasalla, vaan jättiläismäisessä ladossa, ”Rockliiterissä”, joka on kuuma ja hikinen.

– Niinhän rokkikeikoilla pitääkin olla. Koko lato heiluu, kun jengi joraa. Joskus takavuosina sieltä meni sähkötkin Don Huonojen keikan aikana, mutta se oli niille ihan oikein.

Apulannan Aitoo-sympatia ei ole ainoa laatuaan Suomen festarikentässä. Samalla lailla esimerkiksi Hämeenlinnan Ämy-rock ja Kari Peitsamo kuuluvat yhteen, ja Peitsamo on usein nähty vieras myös Tammerfestissä.

Alangon veljekset Ismo ja Ilkka taas vuorottelivat kokoonpanoineen takavuosina Ilosaari-rockissa.

Mitään yksittäistä Aitoon-keikkaa ei Wirtasen mukaan voi nostaa ylitse muiden. Tosin useimmiten se edellinen keikka on paras, koska sen muistaa parhaiten.

Vuosien mittaan Apulannalle on kasvanut iso joukko faneja, jotka tulevat katsomaan bändiä nimenomaan Aitooseen, vaikka eivät muuten festareilla kävisikään.

– He haluavat olla osa sitä tarinaa, Wirtanen sanoo.

Apulanta on aina ollut ahkera festariesiintyjä. Nykyisin varsinkin suurilla festivaaleilla kiertävät samat artistit ja niitä mainostetaan samoilla isoilla nimillä. Toni Wirtanen sanoo kuitenkin, ettei se välttämättä haittaa yleisöä eikä näy esimerkiksi lipunmyynnissä, sillä suomalaisilla festareilla on kullakin edelleen oma luonteensa.

– Positiivinen yllätys on ollut esimerkiksi Iskelmäfestivaali. Muutama vuosi sitten ei olisi voinut kuvitella, että me esiinnytään siellä, mutta siitä on nopeasti tullut yksi hienoimmista festareista, Wirtanen sanoo.

Toni Wirtanen on viettänyt yli 20 kesää keikkojen ehdoilla, ja hän sanoo, että se on edelleen hienoa.

– Mitään muita must-juttuja kesäisin ei ole. Joiltakin keikoilta ajan kotiin yksin. Valoisassa aamuyössä se on älyttömän hienoa toimintaa.

Pääasiassa kuitenkin keikkamatkat tehdään porukalla. Wirtanen kertoo, että Apulanta on kiertänyt pari kesää pakettiautolla, kun bändi ja kamat eivät mahdu keikkabussiin. Nyt tavarat kulkevat kuorma-autolla.

– Pakettiautolla kulkeminen on valtavan juurevaa, moni bändihän aloittaa keikkailun sillä tavalla. Me tosin aloitettiin Datsun 100A:lla. LM-HÄSa

Lännen Media seikkailee keskikesällä Suomen kulttuurikesän kiinnostavimpien ilmiöiden ja ihmisten matkassa.

Uusimmat