fbpx
Kanta-Häme

Aivojen tila muuttuu hypnoosissa

Hypnotisoituna ihminen pystyy kuvittelemaan enemmän asioita kuin valveilla. Psykiatrian erikoislääkäri Jorma Aarnio kertoo, että hypnotisoidun aivoissa on pystytty tieteellisesti havaitsemaan tiettyjä muutoksia.

Hypnoosilla voidaan hoitaa esimerkiksi jännitys- ja pelkotiloja. Aarnion mukaan hypnoosista voi olla hyötyä myös tupakanpolton lopettamisessa tai ärtyneen paksusuolen hoidossa.

– Hypnoosi rentouttaa ja tasaa elimistön toimintaa. Näin siitä voi olla apua stressiperäisiin ongelmiin.

Ihmisten niin sanottu hypnoosiherkkyys vaihtelee. Aarnion mukaan ketään ei kuitenkaan voi hypnotisoida vasten tahtoaan. Myös jännittyneisyys ja turvallisuuden tunne hoitotilanteessa vaikuttavat kykyyn vaipua hypnoosiin.

Hypnoosiherkkyyttä voidaan testata. Testissä hoidettavaa voidaan esimerkiksi pyytää laittamaan silmät kiinni ja ojentamaan kädet eteen. Toiseen käteen pyydetään kuvittelemaan ämpäri, johon kaadetaan vettä.

– Jos käsi tulee painavammaksi ja alkaa laskea, voidaan sanoa, että ihminen on hypnoosiherkkä, Jorma Aarnio sanoo.

Kuin samettipatjalla lepäisi

Hypnotisointitilanteessa ihminen ensin rentoutetaan ja tämän jälkeen voidaan siirtyä käsittelemään hoidettavaa ongelmaa. Ohjattu hypnoositila kestää yleensä kymmenestä minuutista tuntiin.

Hypnoositilaan ei voi jäädä pysyvästi. Tilasta havahtuu itsekseen, vaikkei siitä erikseen herätettäisi.

– Monien mielestä hypnoosi on kuitenkin niin miellyttävä tila, että sieltä ei halua kiirehtiä pois. Jotkut kuvailevat, että hypnoosissa tuntuu, kuin makaisi samettisella patjalla, Aarnio sanoo.

Viime aikoina hypnoosia on käytetty esimerkiksi televisioviihteessä. Aarnion mielestä hypnoosin käyttö tulisi kuitenkin rajoittaa vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Suurin ongelma on valvonnan puute.

– Niin sanotun lavahypnoosin vaarana on, että harmittoman tuntuisilla tempuillakin saatetaan herättää alitajunnasta jokin vaikea muisto. Tämä on harvinaista, mutta haitallista, jos traumaa ei jälkeenpäin käsitellä. (HäSa)

Menot