Kanta-Häme

Aivoviikko on omistettu muistisairaille

Vain rock ’n’ roll voi pelastaa, julisti Mamba aikoinaan. Kansallisella aivoviikolla sosiaalisessa mediassa rummutetaan musiikin rauhoittavasta voimasta, kun arkea sekoittaa muistisairaus.

Musiikilla ei ole väliä. Ämyreistä voi pauhata yhtä lailla Olavi Virran Punaiset lehdet kuin Battle Beastin Familiar Hell.

Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan takana on toista kertaa Kanta-Hämeen muistiyhdistys.

– Muistisairaus ei katso ikää. Kampanja on suunnattu kaiken ikäisille, mutta erityisesti 20–60-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Kyse on ennakkovaroittelusta, muistiyhdistyksen Marko Mustiala kertoo.

Alzheimer on yleisin ikäihmisten muistisairaus, jonka itämisaika voi olla jopa 20 vuotta. Nuoremmat voivat puolestaan voivat sairastua esimerkiksi päihdedementiaan tai kärsiä muistiongelmista esimerkiksi aivotärähdysten takia.

Musiikin vaikutusta aivoterveyteen on tutkittu pitkään. Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että mielimusiikki käynnistää aivojen palkitsemisjärjestelmän – sen saman, joka tekee myös ruuasta ja seksistäkin nautinnollista.

– Mielimusiikki hillitsee muistamattomalla hämmennyksen aiheuttamaa kiihtyneisyyttä. Lempikappale voi olla silta kadonneisiin muistoihin, sillä se aktivoi niihin taltioituneet tunteet.

Hoitotahtoon voi kirjoittaa mitä musiikkia haluaa kuunnella esimerkiksi palvelutalossa siinä vaiheessa, kun keinot kommunikoida ympäröivän maailman kanssa ovat kateissa. Silloin pään sisällä oleva popmuseo antaa turvaa.

– Kun hoitohenkilökunnalla on tiedossa asiakkaan lempimusiikki, tätä tietoa pystytään hyödyntämään yksilöllisessä hoidossa ja konfliktien ratkaisussa.

Omaa hoitotahtoaan Mustiala ei ole vielä tehnyt, mutta sävelet ovat selvät:

– Itselläni soi varmasti John Williamsin (mm. Star Wars) ja Ennio Morriconen (mm. Huuliharppukostaja) elokuvamusiikki sekä tietysti trashmetaljyrä Slayer.

Hoitotahdon voi tulostaa Muistiliiton nettisivuilta, mutta yhtä lailla sen voi kirjata ylös vaikka ruutupaperille.

– On mielenkiintoista miettiä millainen musiikki soi palvelutaloissa 20 vuoden päästä. Siellä saattaa kajahtaa vaikkapa Metallica tai Iron Maiden.

Jokaisella pätkii muisti välillä ja nimet voivat kadota, mutta Mustialan mukaan vielä siitä ei kannata olla huolissaan.

– Kaikki unohtelevat nimiä. Muistitestiin on syytä mennä silloin, jos unohtelee samoja asioita toistuvasti tai vaikkapa kahvinkeittimen lataaminen muuttuu hankalaksi.

Useimmiten muistisairauksiin kuitenkin puututaan vasta, kun oireet jo näkyvät.

– Mitä nopeammin sairauden pystyy toteamaan, sitä paremmin sitä pystyy lääkitsemään.

Tänä vuonna Kanta-Hämeen muistiyhdistys on saanut kampanjaansa mukaan yhtyeet Neljä ruusua, Stamina sekä Raptori. Luvassa on lippuja keikoille. HäSa

Päivän lehti

27.5.2020