Kanta-Häme

"Ajattelun edistäjä" palkittiin

– On sellainen olo, että olen juttujeni kanssa marginaalissa. Ilmeisesti joku on seurannut ja katsonut, että tällä työllä on merkitystä, sanoo riihimäkeläinen kirjailija ja kääntäjä Arto Kivimäki.
 
Hän vastaanotti perjantaina Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston vuoden 2015 palkinnon, joka on arvoltaan 10 000 euroa.
 
Palkinto on osoitettu ”sivistyksen sanansaattajalle, uuden kirjallisuuden ja ajattelun edistäjälle”.
 
Kivimäki tunnetaan erityisesti antiikin runouden ja filosofian tunnetuksi tekijänä. Hän on muun muassa julkaissut Odysseian lapsille ja Antiikin tarinoita lapsille.
 
Palkinto mahdollistaa Kivimäelle pitkän kirjallisuusprojektin jatkamisen. Hän jatkaa edelleen antiikin tarinoiden tuomista lasten ulottuville. Ja samalla aikuisten.
 
– Kirjoitan lapsille – mutta salaa aikuisille. Antiikin tarinat ovat osa eurooppalaista yleissivistystä ja johdattavat eurooppalaisen ajattelun juurille, hän sanoo.
 
Parhaillaan Kivimäki työstä Iliasta lapsille.
 
– Haluan käyttää siihen paljon aikaa ja vaivaa. Parhaillani käyn alkuteosta läpi sana sanalta.
 
Antiikin aikoina eepoksia käytettiin opetukseen. Koulukirjoja ei ollut. Kivimäki huomauttaa, että jokainen löytää niistä helposti samastumiskohteen.
 
– Tarinat puhuttelevat miehiä, naisia, tyttöjä, poikia, aatelisia, palveluskuntaa, rikkaita ja köyhiä. Olen saanut sellaista palautetta, että Odysseiaa lapsille luetaan jo esikouluissa – ja se on niitä kirjoja, joita lukevat sekä tytöt että pojat.
 
”Villi kirjailija”, Arto Kivimäki kuvaa rooliaan.
 
– En tee eroa taiteen ja tieteen välillä. Molemmissa on lopulta kyse samasta asiasta, yrityksestä löytää jotain uutta.
 
Samuli Parosen seuran puheenjohtajana toimiva Kivimäki kertoo viime aikoina tutkineensa Parosta paljon.
 
– ”Maailma on sana”, Paronen sanoi. Se on monin eri tavoin hienosti sanottu. Ajattelu on kieltä, ja kielen rajat ovat maailmamme rajat. Tässä näen, että kirjallisuus ja tiede yhtyvät.
 
Kivimäki ei ole huolissaan sivistyksen ja kielen tulevaisuudesta.
 
– Olen sitä mieltä, että nuoriso on nyt fiksumpaa kuin koskaan aikaisemmin.
 
Arto Kivimäki on ensimmäinen kirjallisuusihminen, joka on euroaikana saanut Hämeen rahaston palkinnon. Edellinen kirjallisuusalan saaja oli Hilja Mörsäri vuonna 2000, markka-aikana.
 
Hämeen rahaston palkinnon ovat aiemmin saaneet muiden muassa säveltäjä Kari Rydman, tekstiilitaiteilija Pirkko Hammarberg,  museonjohtaja Lauri Pohjakallio, filosofian tohtori Kaisa Koivisto, taiteilija Vexi Salmi ja lääketieteen tohtori Ari Palomäki. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic