Kanta-Häme

Ajatuksissa uusi alakoulu ja päiväkoti

Hämeenlinnan alakoulu- ja päiväkotisuunnitelmat ovat menossa aika lailla uusiksi, mikäli virkamiesten ajatukset muuttuvat päätöksiksi.

Nyt nimittäin suunnitellaan, että kaupunki luopuisi Miemalan, Myllymäen ja Ortelan kouluista sekä Kaivokadun, Torikadun ja Kaurialan päiväkodeista.

Niin ikään luovuttaisiin ajatuksesta rakentaa Ojoisille uusi päiväkoti.

Nyt niiden sijaan suunnitellaan, että Visamäen pellolle rakennettaisiin uusi alakoulu ja Kaurialan koulun tontille uusi päiväkoti.

Uudet ajatukset ovat lasten ja nuorten lautakunnan esityslistalla ensi tiistaina.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa sanoo, että suurin syy ajatusten muuttumiseen on taloudellinen.

– Pienet ja vanhat yksiköt tarvitsisivat peruskorjauksen. Investoimalla uuteen päästään halvemmalla kuin peruskorjaamalla vanhaa.

Karrimaa huomauttaa, että kaiken lisäksi peruskorjauksen lopputuloksesta ei olisi varmuutta.

– Tilapalveluissa ollaan sitä mieltä, että kaikkia riskitekijöitä ei välttämättä saada sataprosenttisesti pois.

Ajatuksissa on, että Miemalan kouluväki sijoitettaisiin tulevaan Visamäen kouluun, samoin osa Myllymäen koululaisista. Osa Myllymäen kouluväestä muuttaisi Seminaarin kouluun Kaurialaan.

Ortelan koululaiset taas voitaisiin sijoittaa uudistettuun HYK:n Tuomelan yksikköön.

Tuleva Visamäen koulu sijaitsisi Visamäen pellolla. Sen tarkempaa ajatusta vielä ei ole.

– Siellä on useampia Y-tontteja, Karrimaa sanoo. Y-tontille voidaan sijoittaa niin sanottuja yleisiä rakennuksia. Visamäki sai uuden asemakaavan viime elokuussa.

Tulevaan Visamäen kouluun voitaisiin sijoittaa myös esiopetusta, mikä helpottaisi alueen päivähoitotilannetta.

Mahdollisesti hylättävistä koulurakennuksista mikään ei ole suojeltu.

Myllymäen koulutaloon tehtiin äskettäin kattoremontti. Karrimaa sanoo, että remontti oli välttämätön siitä riippumatta, mihin rakennusta käytetään tulevaisuudessa.

– Ja vaikka nämä suunnitelmat nyt etenisivätkin, ne eivät toteudu vielä ensi vuonna.

Karrimaa sanoo, että sekä koulu- että päiväkotiasiassa edetään – jos edetään – ensi vuoden investointipäätösten kautta. Investoinneista päättää valtuusto todennäköisesti marraskuussa.

Päiväkotipuolella kuvio ja syyt ovat samat kuin edellä. On vanhoja päiväkotirakennuksia, joiden peruskorjaaminen tulisi kalliiksi. Korjaamisellakaan ei kuitenkaan muuteta sitä tosiasiaa, että tilat ovat epäkäytännölliset.

Karrimaa korostaa, että peruskorjausvaihtoehto tarkoittaisi sitä, että lasten ja nuorten palvelujen yksikkö joutuisi maksamaan koulu- ja päiväkotitiloista entistä korkeampaa vuokraa, vaikkei tilojen toiminnallisuus paranisi yhtään.

Karrimaa arvioi, että uudesta päiväkotirakennuksesta tulisi noin 200-paikkainen. Sellaisena siitä tulisi kaupungin kolmanneksi suurin Kutalan ja Liivuoren päiväkotien jälkeen.

Kaivokadun päiväkodin osalta lakkauttaminen tarkoittaisi Birger Jaarlin kadun puutaloissa toimivia yksiköitä, ei Saaristen koulun yhteydessä toimivaa osaa.

Birger Jaarlin kadun puutalot, samoin kuin Kaurialan päiväkodin puutalo sopisivat asuintaloiksi ja menisivät todennäköisesti myyntiin. Sen sijaan Torikadun päiväkodin tilat (eli entinen kouluvirasto Kaurialan koulun edessä) todennäköisesti purettaisiin. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic