Kanta-Häme

Ajokortilla ei tammikuussa voi enää tunnistautua esimerkiksi passia noudettaessa

Uusia passeja ja henkilökortteja haetaan poliisilta nyt kiireellä.

Uusien passien sekä henkilökorttien hakijoiden määrä kuormittaa Hämeen poliisilaitoksen asiointipisteitä. Passia tai henkilökorttia hakevan kannattaa varautua poliisin mukaan noin 1,5 tunnin odottamiseen Hämeenlinnassa.

Hämeen poliisilaitoksen mukaan ajanvarauspalvelun seuraava vapaa aika Hämeenlinnassa on tammikuun lopussa. Forssassa ja Riihimäellä lupapalveluihin pääsee ajanvarauksella jo tammikuun ensimmäisellä viikolla ja keskimääräinen odotusaika ilman ajanvarausta on noin 20 minuuttia.

1. tammikuuta voimaan tulevan lakiuudistuksen jälkeen ajokortin roolia henkilöllisyystodistuksena pienennetään. Poliisilta haetut passit ja henkilökortit toimitetaan ympäri maata esimerkiksi Matkahuollon tai R-Kioskin palvelupisteisiin. Jatkossa henkilöllisyystodistusta noudettaessa ajokorttia ei voi enää käyttää.

Jos passin tai henkilökortin hakijalla ei ole voimassaolevaa henkilöllisyystodistusta, hän voi laittaa läheisensä asialle. Silloin täytyy tehdä virallinen valtakirja, joka oikeuttaa toisen henkilön hakemaan passin. Noutajalla pitää kuitenkin olla voimassaoleva ja kelpaava henkilöllisyystodistus.

 

Lakiuudistuksen jälkeen myös pankissa asioivan tulee kuljettaa useammin mukanaan passia tai henkilökorttia. Jatkossa ajokortti ei riitä tunnistautumiseen, kun haetaan vahvoja sähköisiä tunnistautumisvälineitä.

– Vahvoilla sähköisillä tunnistautumisvälineillä tarkoitetaan verkkopankkitunnuksia ja avainlukulistoja, joiden avulla voidaan käyttää Tupas-tunnistautumista, jota käytetään esimerkiksi väestörekisteripalveluissa tai Omakanta-palvelussa, Finanssivalvonnan riskiasiantuntija Viivi Jantunen kertoo.

Jantusen mukaan muissa pankkipalveluissa laki ei säätele asiakirjoja, joiden perusteella pankki tunnistaa asiakkaan, vaan pankki voi käyttää omaa harkintaansa.

 

Pankkeja edustavan Finanssiala ry:n turvallisuusjohtaja Risto Karhusen mukaan lakiuudistuksen jälkeen pankit tuskin muuttavat aiempia tunnistautumiskäytäntöjään.

– On suorastaan surullista, miten huonolla tolalla tunnistaminen on Suomessa. Esimerkiksi monilla henkilöillä haja-asutusalueilla ei ole muita tunnistautumisvälineitä kuin ajokortti, joten se todennäköisesti käy edelleen peruspankkipalveluissa, Karhunen kertoo.

Karhusen mukaan finanssialalla toivotaan, että henkilökortin käyttö yleistyy lakiuudistuksen myötä. Karhusen mukaan ensimmäisiä askelia on otettu jo joissakin pankeissa, jotka eivät kelpuuta ajokorttia. Erot saattavat olla jopa konttorikohtaisia.

– Tälläkin hetkellä Suomessa liikkuu korkealaatuisia väärennettyjä ajokortteja, sillä se on helpompi väärentää kuin esimerkiksi henkilökortti.

Pankkipalveluiden lisäksi myös mobiilivarmennetta teleoperaattoriltaan hakevat joutuvat jatkossa kuljettamaan passia tai henkilökorttia mukanaan. Osa teleoperaattoreista on jo aiemmin oman harkintansa mukaan kieltäytynyt pahvisen ajokortin käytöstä tunnistautumisessa. HÄSA