Kanta-Häme

Ajokortti tulee parissa päivässä

Kesällä 85 vuotta täyttävän Leo Räihän ajokortti on nyt voimassa vuoteen 2021 asti.

Korttinsa tällä viikolla uusinut Räihä on hyvin tyytyväinen Trafin ja Ajovarman palveluun ajokorttiasioissa. Vastuu ajokorttiasioista siirtyi poliisilta Trafille ja Ajovarmalle alkuvuodesta.

– Tilasin kortin tiistaina Ajovarman toimipisteeltä Tiiriöstä, ja torstaina se tuli postissa kotiin.

Räihä kehuu erityisesti internetissä olevaa ajanvarausta.

– Vapaita aikoja oli tarjolla hyvin, ja paikanpäällä ei tarvinnut jonottaa tai ottaa numerolappuja.

Vuodesta 1948 ajokortin omistanut Räihä on uusinut ajokorttiaan aiemminkin. Kun poliisi hoiti asioita, uuden kortin sai yleensä parissa viikossa.

– Asiat toimivat silloinkin, mutta nyt pitää kyllä kehua, kun tietoverkkojen avulla toiminta on saatu näin sujuvaksi.

Räihä tarvitsee ajokorttia erityisesti siihen, että pääsee metsäpalstalleen Hauholle. Auto on hyödyllinen myös silloin, kun Räihän liikuntarajoitteinen vaimo kaipaa kyytiä jonnekin.

Ajovarman toimitusjohtaja Hannu Pellikka kertoo, että kuluva kevät on ollut työläs, mutta asiakkaita on riittänyt jopa arvioitua enemmän. Trafilla on toimivalta päättää lupien myöntämisestä ja Ajovarma Oy hoitaa hakemusten vastaanottamisen, käsittelyn ja tarvittaessa sellaisten lupien luovuttamisen, joita ei postiteta.

– Olemme käsitelleet nyt 80 000 lupaa kevään aikana, eli ihmiset ovat löytäneet meidät.

Toiveena olisi erityisesti, että asiakkaat varaisivat netistä ajan etukäteen, jotta toimipisteille ei syntyisi jonoja.

Myös Trafin näkökulmasta uudet tehtävät ovat sujuneet todella hyvin.

– Poliisi on todella kauan hoitanut tätä tehtävää ja 3,6 miljoonan suomalaisen asioita. Nyt se siirtyi kerralla meille, mutta hyvin on mennyt, kertoo osastopäällikkö Kimmo Pylväs.

Pylvään mukaan toiminta alkaa nyt olla jo vakiintunutta

Erityisesti positiivista palautetta ovat tuoneet sähköiset uudistukset. Nyt ajokortin kaksoiskappaleen ja vammaispysäköintiluvan voi tilata sähköisesti.

– Jos kortti katoaa, tai vanha kortti on mennyt huonoon kuntoon, on kätevää, että kortin voi uusia internetissä.

Hintojakin on saatu laskettua sähköisten palveluiden käytöllä. Vuoden alussa ajokortin kaksoiskappale maksoi 30 euroa, mutta nyt kun sähköinen palvelu saatiin käyttöön, hakemus maksaa 20 euroa.

– Ainahan palvelun käynnistämisessä on vähän kankeutta. Aluksi ihmiset eivät huomanneet käyttää ajanvarausta, Pylväs kertoo.

Jatkossa toimintoja aiotaan sähköistää lisää. EU-direktiiviin liittyvä ajokorttimuutos, joka teki kaikista ajokorteista määräaikaisia, alkaa vaikuttaa vuonna 2018, kun raskaan liikenteen kortit vanhenevat.

Seuraava uudistus olisi määräaikaisten ajokorttien uusimisen sähköistäminen. HÄSA